Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Danie rybne Przepisy sosy

Fiskekaker – Domowe kotlety rybne – lepsze, tańsze i pyszny smak

Domowe kotlety rybne są znacznie łatwiejsze do zrobienia, niż myślisz. Kotlety rybne można łatwo kupić w sklepie, ale jeśli zrobisz je sam, smakują znacznie lepiej i naprawdę wiesz, co zawierają. W składzie jest dużo większa ilość ryb i nie ma żadnych fabrycznych dodatków. Zarówno młodzi, jak i starsi lubią placki rybne. Tutaj, w domu, jest to świetne danie, abyśmy mogli zjeść więcej ryb.
Kup świeżego dorsza w sklepie rybnym. Można oczywiście zastosować też inne opcje, ale dorsz jest idealny do placków rybnych, a przy tym jest dość przystępny cenowo. Kupuj filety, zaoszczędzisz czas przy wyciąganiu ości.
Naucz się prostych technik, a wynik będzie dobry za każdym razem. To nie jest trudne.
Składniki:
Ciasto rybne
– 1 kg dorsza (filet)
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej
– 3 łyżeczki soli
– 1 cebula
– 1 jajko
– 250 ml mleka/śmietanki
– 2 łyżeczki musztardy dijon
– 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
– masło do smażenia
– trochę soku z cytryny

Krok 1
Rybę pokroić na mniejsze kawałki i rozłożyć na talerzu.
Krok 2
Włóż to do lodówki, aby ryba była zimna, gdy zaczniesz przygotowywać farsz. Wlać 250ml mleka lub śmietanki. Wziąłem połowę każdego i dodałam 1 łyżeczkę startej gałki muszkatołowej. Włóż to do lodówki do czasu przygotowania farszu.
Krok 3
Drobno posiekaj cebulę i podsmaż ją na odrobinie masła, aż stanie się lśniąca i miękka. Upewnij się, że nie brązowieje. Przed dodaniem cebuli do farszu rybnego ostudź cebulę.
Krok 4
Znajdź robota kuchennego (jeśli go nie masz, użyj blendera zanurzeniowego). Dodaj rybę wraz z solą i zmiksuj na lekko twardą, gładką masę. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i świeżo zmielony pieprz i jeszcze chwilę blendujemy. Dodaj lekko ubite jajko i miksuj jeszcze kilka sekund. Teraz musisz poczekać na mieszankę śmietankowo-mleczną. Dodawaj stopniowo tylko niewielką ilość płynu i mieszaj, aż płyn zniknie w farszu. Dodawaj mleko aż do wyczerpania zapasów.
Krok 5
Ważne jest, aby używać zimnej ryby i zimnego mleka/śmietanki. Używam robota kuchennego na średnich obrotach i nie uruchamiam go dłużej, niż to konieczne. Teraz dodajemy zimną podsmażoną cebulę i dobrze mieszamy łyżką.
Krok 6
Czystymi, mokrymi rękami uformuj placki rybne i smaż je przez 2-4 minuty z każdej strony, aż nabiorą złotego i ładnego koloru. Gdy będą gotowe, wyłóż je na talerz lub do formy. Z tego przepisu wychodzi około 12 ciastek rybnych.Teraz musisz tylko zacząć smażyć placki rybne. Na patelni używam masła, ponieważ uważam, że daje ono najlepszą i najdelikatniejszą skórkę do smażenia, ale jeśli chcesz uważać na kalorie, możesz także użyć neutralnego oleju.
Propozycja podania:
Z zeszkloną cebulką na maśle i sosem remulade

lub
Propozycja podania z ziemniakami:
Przygotowując taki obiad, zacznij od ziemniaków. Dzieje się tak dlatego, że pieką się najdłużej. Ziemniaki dobrze opłucz i podziel na łódeczki. Do formy wyłóż papier do pieczenia i ułóż w nim łódeczki ziemniaczane. Wlej odrobinę oleju, sól i pieprz i dobrze wymieszaj.
Piec na termoobiegu w temperaturze 220 stopni, aż będą gotowe. Sprytną sztuczką jest dodanie ciastek rybnych razem z ziemniakami w ciągu ostatnich 4-5 minut, aby wszystko było gorące, kiedy je podasz.
Pyszny i zdrowy obiad!
Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ