Makaron z krewetkami i masłem czosnkowym – łatwy i prosty przepis, aromatyczny i pożywny.
To danie przygotujemy od początku do końca w zaledwie 20 minut. Wszystko, co musisz zrobić, to ugotować makaron i usmażyć krewetki w basenie dobroci czosnkowo-maślano-ziołowej. Gdy wszystko będzie gotowe, po prostu wrzuć makaron i świeże warzywa. Otóż to. To łatwe, szybkie i wygodne w każdą pogodę!
Składniki:
– 300g makaronu rurki (możesz zastosować dowolny)
– 300g średnich krewetek, obranych i oczyszczonych
– Sól koszerna i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
– 4 łyżki niesolonego masła, podzielone
– 4 ząbki czosnku, posiekane
– ½ łyżeczki suszonego oregano
– ½ łyżeczki zmielonych płatków czerwonej papryki
– ¼ szklanki świeżo startego parmezanu
opcjonalnie: 2 łyżki posiekanych świeżych liści pietruszki
Instrukcja:
W dużym garnku z wrzącą, osoloną wodą ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu; dobrze odsącz.
Dopraw krewetki solą i pieprzem do smaku; odłóż na bok.
Rozpuść 2 łyżki masła na dużej patelni na średnim ogniu. Dodaj płatki czosnku, oregano i czerwonej papryki i smaż, często mieszając, aż zacznie wydzielać zapach, około 1-2 minuty.
Dodaj krewetki i gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż do różowego koloru, około 2-3 minut; odłóż na bok.
Na patelni rozpuść pozostałe 2 łyżki masła. Mieszaj makaron i parmezan, około 2 minut, dołóż krewetki, wymieszaj.
Podawaj natychmiast, w razie potrzeby udekorowane natką pietruszki.
Smacznego.