Przepis na gofry koralowe – znakomity dodatek do dekoracji potraw i deserów
W ostatnich latach znalazły szerokie zastosowanie do dekoracji potraw i deserów, zarówno w cukierniach, jak i w kuchni, ze względu na swój neutralny smak.
Mieszanka do ich przygotowania jest bardzo prosta, ponieważ składa się z zaledwie 3 składników:
– woda
– olej
– mąka 00
Można je oczywiście barwić farbami rozpuszczalnymi w wodzie w płynie, proszku lub żelu.
Podawać je w całości lub pokrojone na nieregularne kawałki, do deserów lub dań wytrawnych.
Składniki:
– 210 g wody
– 63 g oleju arachidowego/słonecznikowego/ryżowego
– 27 g słabej mąki 00
– do smaku rozpuszczalny w wodzie barwnik spożywczy w proszku, aromatyczny olejek eteryczny (mięta, cytryna, róża itp.)
Instrukcja:
Odważ składniki do niezbyt dużego dzbanka i emulguj przez 1 minutę za pomocą blendera zanurzeniowego.
Pokoloruj według uznania i wlewaj jednorazowo po 30 g do bardzo gorącego rondla (patelnia z powłoką nieprzywierającą), o temperaturze co najmniej 190°C.
Gotuj, lekko zmniejszając ogień (lub płytę), aż woda całkowicie odparuje.
Wyjąć z zasobnika i położyć na chłonnym papierze.
Miłego deseru!