Istnieje teoria, że do Polski sernik dotarł dzięki królowi Janowi III Sobieskiemu, który przywiózł tamtejszą odmianę ciasta, czyli Topfenkuchen, po bitwie Pod Wiedniem.
Sernik to rodzaj ciasta deserowego, którego głównym składnikiem jest twaróg. Pozostałe składniki to jajka, masło lub śmietanka, cukier i dodatki smakowe. Sernik można upiec na spodzie lub bez spodu, może nim być kruchy spód lub zrobiony z gotowych pokruszonych ciasteczek. Oprócz zmielonego twarogu możemy upiec sernik również z gotowych zmielonych serów, Philadelphii, ricotty, mascarpone, dodając je w różnych proporcjach. To deser, który można przygotować na wiele pysznych sposobów – pieczony, na zimno, z owocami, zagęszczony żelatyną lub agar-agarem.
Ciasto nieustannie cieszy się dużą popularnością.
Od czasów starożytnych powstało bardzo wiele odmian tego popularnego deseru. Obecnie jest ich tyle, że łatwo się pogubić! Dla kulinarnego laika ciężko czasami odróżnić nawet podstawowe odmiany ciasta.
„Nie francuski i nie włoski, ale nasz prawdziwy polski. Masa pulchna wyrośnięta, idealny jest na święta, pyszny sernik z rodzynkami taki jak u mojej mamy. Stół nam pięknie przyozdobi ,warto taki sernik zrobić.” – cytat Pani Zofii pod filmem Sernik z mascarpone…… nic dodać nic ująć, warto spróbować.
Polecam sernik z serka mascarpone i twarogu.
Składniki:
Masa serowa
– 500g serka mascarpone
– 500g twarogu
– 1 łyżka mąki ziemniaczanej
– 3/4 szklanki cukru
– 3-4 jajka
– kilka kropli olejku cytrynowego lub sok z pół cytryny
Spód sernika:
– 250g wafelków czekoladowych
– 3 łyżki masła
– 1 łyżka kakao
Dodatkowo
– 100g czekolady gorzkiej ( do dekoracji)
– 50g masła
Opcjonalnie: 100g rodzynek
Pierwszym etapem jest przygotowanie spodu pod sernik. Na tarce o dużych oczkach ścieramy wafle. Masło wkładamy do rondla i podgrzewamy do rozpuszczenia, dodajemy kakao, mieszamy i przelewamy do wafli. Wymieszaną masę przekładamy do tortownicy, wyrównujemy i lekko dociskamy do dna, wkładamy do lodówki na 15 minut.
Możemy teraz przygotować masę serową. Jajka z cukrem ucieramy do białości, dodajemy ser mascarpone, zmielony twaróg, olejek cytrynowy, wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Krótko miksujemy aby połączyły się składniki. Masę sernikową przekładamy na spód z wafelków. Sernik wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i pieczemy ok. 60 minut, studzimy w piekarniku przy otwartych drzwiczkach. Przestudzony sernik polewamy rozpuszczoną czekoladą z masłem, odstawiamy do chłodnego miejsca na kilka godzin.
Smacznego.