Te burgery z makreli z ciasta francuskiego powstały bardzo spontanicznie, gdy chciałam zrobić coś smacznego z resztek lodówki i spiżarni i to podsunęło mi pomysł na zrobienie tych małych burgerów. Burgery wypełniłam nadzieniem z makreli, jabłka i rzeżuchy, bo uważam, że to super smaczne połączenie. Zaletą tego dania jest również to, że nadzienie można przygotować dużo wcześniej. Burgery z ciasta francuskiego robisz wieczorem i napełniasz je tuż przed podaniem.
Składniki:
– ciasto francuskie, rozmrożone
– filet z makreli z puszki w oleju (125 gramów)
– 1 jabłko
– 1 pojemnik rzeżuchy
– 200 gramów creme fraiche
– czarny sezam lub czarnuszka
– 1 jajko
– pieprz i sól
Jak zrobić burgery z ciasta francuskiego z nadzieniem z makreli?
1. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
2. Ułóż arkusz ciasta francuskiego, za pomocą pierścienia tnącego lub szklanki wytnij z ciasta francuskiego 16 krążków. Ostrożnie ułóż krążki na blasze do pieczenia.
3. Ubij jajko w małej misce. Każdy krążek ciasta francuskiego nakłuj kilka razy widelcem, a następnie posmaruj jajkiem. Rozłóż czarny sezam na połowie krążków.
4. Piec krążki ciasta francuskiego w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 10 minut, aż będą gotowe i złociste. Następnie pozwól im ostygnąć.
5. Przygotować nadzienie, odsączając makrelę na sicie. 3/4 jabłka pokroić na małe kawałki, a pozostałą ćwiartkę na cienkie plasterki.
6. Wymieszaj w misce kawałki makreli i jabłka z 2/3 creme fraiche i 2/3 rzeżuchy. Dobrze wymieszaj i dopraw solą i pieprzem. Jeśli nadal uważasz, że mieszanka jest zbyt sucha? Dodaj pozostałą śmietanę.
7. Nałóż na krążki ciasta francuskiego bez nasion sezamu mieszankę makreli. Na wierzchu ułóż kawałek jabłka i odrobinę rzeżuchy. Następnie na mieszance połóż krążek z nasionami sezamu.
Podawaj od razu burgery z makreli z ciasta francuskiego.
Smacznego.