Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

ciasto francuskie Przepisy Przystawka, przekąska

Koszyczki z ciasta francuskiego z serem Gruyere, szpinakiem, jajkami

Kolejna cudownie smaczna przystawka nie tylko na święta z serem Gruyere.
Ten wyjątkowo twardy ser ma aromatyczny i pikantny bukiet i można go jeść bezpośrednio po wyjęciu z pudełka lub wykorzystać jako dodatek do farszu.
Koszyczki z ciasta francuskiego z serem Gruyere, szpinakiem i jajkami, pyszna przystawka na ciepło.

Składniki:
– 3 listki ciasta francuskiego mrożonego (można użyć zwykłe niemrożone)
– 3 jajka
– 3 łyżki śmietany słodkiej
– 1 łyżka posiekanego tymianku
– sól, pieprz, trochę gałki muszkatołowej ok. 1/2 łyżeczki
Wszystkie składniki wymieszaj, dopraw do smaku.
Listki ciasta francuskiego podziel na pół, odłóż na krótko do lekkiego rozmrożenia. Foremkę do muffinek posmaruj olejem i włóż ciasto, dociśnij do dna.

Farsz:
– 50g starty ser Gruyere
– garść posiekanego szpinaku
– średnia papryka czerwona pokrojona w kostkę
– bekon usmażony i pokruszony (zostaw troszeczkę do dekoracji)
Składniki wymieszaj, spróbuj i ew dopraw do smaku.
Wyłóż farsz do koszyczków z ciasta francuskiego, lekko dociśnij, a następnie do każdego wlej masy jajecznej.
Brzegi koszyczków posmaruj rozmąconym jajkiem.
Piecz w nagrzanym piekarniku do 200 stopni, przez 15 minut.
Po wyjęciu posyp pozostałym bekonem, szczypiorkiem i papryką.
Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ