Jako wytrawną przekąskę z ciasta francuskiego na imprezę czy przyjęcie polecamy roladki z ciasta francuskiego z łososiem, podawane z sosem czosnkowo-koperkowym . Pyszne kruche roladki z łososiem bardzo szybko znikają z talerzy.
Składniki:
– Łosoś wędzony 100g
– ciasto francuskie 1 opakowanie
– 1 jajko
– sól i pieprz do smaku
Składniki na sos czosnkowo – koperkowy
– 2 łyżki posiekanego koperku
– grecki jogurt (150ml)
– 2 ząbki czosnku
– 2-3 łyżki majonezu
– sól do smaku
Przygotowanie:
Ciasto francuskie wyjmujemy z lodówki na pół godziny przed przygotowaniem roladek. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C(najlepiej z termoobiegiem).
Następnie lekko rozwałkowujemy, na jedną trzecią ciasta układamy plastry wędzonego łososia, przyprawiamy pieprzem ( z solą należy uważać, często łosoś jest bardzo słony).
Następnie zwijamy roladę tak, żeby zostało na końcu trochę ciasta.
Smarujemy tę końcówkę roztrzepanym jajkiem, zwijamy i sklejamy roladę.
Zwiniętą roladę smarujemy też jajkiem przy pomocy pędzelka , a następnie kroimy na plastry – ślimaczki jednakowej grubości.
Roladki wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez ok. 20 minut – do zarumienienia się ciasta.
Gdy roladki się pieką przygotowujemy sos czosnkowy – koperkowy. Wszystkie składniki należy połączyć ze sobą – jogurt, majonez, koperek, przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem.
Smacznego.
Fajerki i smak
Natura i Fajerki czyni smak wielki …..