Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

ciasto francuskie Przystawka, przekąska

Przekąski carpaccio z ciastem francuskim

Każdy lubi carpaccio, a przekąska z ciasta francuskiego jest zawsze popularna. Łączymy je w pyszne przekąski carpaccio z ciastem francuskim. Przygotowanie jest jak zawsze proste. Tosty robisz z ciasta francuskiego samodzielnie. Następnie smarujesz je domowym pesto. Na wierzchu ułóż carpaccio, rukolę, orzeszki piniowe i parmezan. Zamiast pesto do przekąski carpaccio można również zdecydować się na majonez truflowy.

Składniki
– ciasto francuskie
– 1 jajko
– 1 duża łyżka orzeszków piniowych
– 1 opakowanie braseola
– 3 łyżki świeżego zielonego pesto
– garść rukoli
– Płatki parmezanu do smaku

Domowe pesto bazyliowe:
– 70g bazylii
– 55g orzeszków piniowych
– 90ml oliwy
– 50g parmezanu
– 3 ząbki czosnku
– 10ml soku z cytryny
– sól i pieprz
Wszystkie składniki zblenduj w mikserze, dopraw do smaku.

Jak zrobić przekąskę carpaccio?
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
Wyjmij ciasto francuskie, pokrój na małe prostokąty, ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wbij jajko i posmaruj nim wszystkie kawałki. Kawałki ciasta francuskiego nakłuwamy widelcem. Włóż blachę do pieczenia do piekarnika i piecz przez 12-13 minut, aż ciasto będzie złociste.
Orzeszki piniowe prażymy na suchej patelni na złoty kolor.
Ostrożnie oddziel plastry braseoli i ułóż je na talerzu. Nie martw się, jeśli kawałki carpaccio się połamią. Możesz później ułożyć mięso w stos na cieście francuskim, tak aby nikt go nie widział. Rukolę drobno posiekaj jak zioła.
Ciasto francuskie obficie posmaruj pesto. Na wierzchu połóż plaster braseoli nieregularnie złożony. Posyp orzeszkami piniowymi, rukolą i serem. Natychmiast podawaj.
Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ