Wesołe i apetyczne przekąski „oczy” to kolejna propozycja na długie zimowe wieczory. Chętnie zjadane przez dzieci i dorosłych, są lekką przekąską np. na kolację. Zajmują nie wiele czasu w przygotowaniu.
Propozycja I:
– bagietka
– serek śmietankowy
– liście sałaty Lollo Rosso
– jajko ugotowane na twardo
– majonez
– oliwki czarne
– oliwa z oliwek
Bagietkę kroimy na 1-1,5 centymetrowe paski, skrapiamy oliwą z oliwek i zapiekamy przez 2-3 minuty w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po wyjęciu smarujemy serkiem śmietankowym, kładziemy kawałek sałaty, nanosimy troszeczkę majonezu. Jajka tniemy krajalnicą do jajek. Bierzemy dwa krążki jajka, kładziemy obok siebie na bagietce z sałatą. Kilka oliwek kroimy wzdłuż na cienkie paseczki, kilka w kółeczka. Na jajkach układamy po jednym kółeczku oliwkowym, nad kółeczkiem cienki paseczek oliwki. Kółeczko z oliwki kroimy na pół, jedną połowę kładziemy pod jajkami (jest to imitacja ust).
Propozycja II:
– bagietka
– serek śmietankowy
– liście sałaty Lollo Rosso
– świeży ogórek
– majonez
– oliwki czarne
– oliwa z oliwek
Bagietkę kroimy na 1-1,5 centymetrowe paski, skrapiamy oliwą z oliwek i zapiekamy przez 2-3 minuty w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po wyjęciu smarujemy serkiem śmietankowym, kładziemy kawałek sałaty, nanosimy troszeczkę majonezu. Ogórek kroimy w cienkie plasterki po ukosie. Dwa plasterki układamy obok siebie na bagietkę. Kilka oliwek kroimy wzdłuż na cienkie paseczki, kilka w kółeczka. Na ogórki układamy po jednym kółeczku oliwkowym, nad kółeczkiem cienki paseczek oliwki. Kółeczko z oliwki kroimy na pół, jedną połowę kładziemy pod ogórkiem(jest to imitacja ust).
Propozycja II:
– bagietka
– serek śmietankowy
– liście sałaty Lollo Rosso
– rzodkiewka
– majonez
– oliwki czarne
– oliwa z oliwek
Bagietkę kroimy na 1-1,5 centymetrowe paski, skrapiamy oliwą z oliwek i zapiekamy przez 2-3 minuty w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po wyjęciu smarujemy serkiem śmietankowym, kładziemy kawałek sałaty, nanosimy troszeczkę majonezu. Rzodkiewkę kroimy w cienkie plasterki. Dwa plasterki układamy obok siebie na bagietkę. Kilka oliwek kroimy wzdłuż na cienkie paseczki, kilka w kółeczka. Na rzodkiewki układamy po jednym kółeczku oliwkowym, nad kółeczkiem cienki paseczek oliwki. Kółeczko z oliwki kroimy na pół, jedną połowę kładziemy pod rzodkiewkami(jest to imitacja ust).
Smacznego.