Tort czekoladowy, wyśmienity, mięciutki, mocno czekoladowy dla wszystkich i na różne okazje, imprezy, urodziny, święta, eventy itp.
Ciasto ucierane z dodatkiem amoniaku to coś, co mnie zaintrygowało. Ciekawa byłam jego konsystencji i smaku, zwłaszcza, że nie piekłam jeszcze ciasta amoniakowego z kakao. Trzy placki tego niezwykłego ciasta przekłada się kremem na bazie budyniu i masła, który wzbogacony jest gorzką czekoladą. Czekolada dodatkowo ozdabia wierzch ciasta. W efekcie całość jest mocno czekoladowa, a samo ciasto miękkie i dobrze zespolone z zastygniętym kremem. Jeśli lubicie czekoladę, to ciasto przypadnie Wam do gustu.
Składniki na ciasto
– 250 g margaryny (można zastąpić masłem)
– 1 szklanka cukru pudru
– 5 jajek (białka i żółtka osobno)
– 2 łyżeczki amoniaku
– 2 łyżki kakao
– 2 szklanki mąki pszennej
Składniki na krem:
– 1 budyń waniliowy bez cukru
– 1 i ½ szklanki mleka (do budyniu)
– 2 łyżki cukru
– 300 g masła
– 150 g gorzkiej czekolady
Glazura:
– 65g cukru
– 200 ml wody
– 5 łyżek mleka
– 35g kakao
– 7g żelatyny
Dodatkowo:
– porzeczki, jadalne kwiaty, mięta do dekoracji
Zaczynamy od przygotowania ciasta.
Miękką margarynę lub masło, cukier puder i żółtka ucieramy. Dodaj amoniak, kakao, mąkę i wymieszaj. Z białek ubij sztywną pianę, dodaj ją do ciasta i wymieszaj szpatułką. Ciasto podziel na 3 równe części. Każdą część rozsmarowuj na blaszce 25×35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Upiecz trzy osobne placki. Każdy piecz około 15 minut w temperaturze 180 stopni (grzałka góra-dół). Odłóż placki do wystudzenia.
Drugi sposób na upieczenie ciasta:
Wylej ciasto na dużą blaszkę z piekarnika, wyrównaj i upiecz. Użyj papieru do pieczenia pod ciasto. Wytnij kółka foremką 18cm średnica lub podziel na trzy prostokąty.
Przygotuj krem
Budyń ugotuj w mniejszej ilości mleka, niż na opakowaniu (zamiast 500 ml dodaj około 370 ml) dodaj do mleka 2 łyżki cukru. Budyń wystudź. Miękkie masło utrzyj i dodawaj do niego po łyżce budyniu. Na koniec roztapiamy czekoladę i dodaj ją powoli do kremu cały czas miksując. Krem może zrobić się dość rzadki. Do blaszki włóż pierwszy placek i wyłóż na niego połowę kremu. Krem przykryj drugim plackiem, wyłóż pozostały krem i przykryj go ostatnim plackiem. Przykryty folią aluminiową albo spożywczą placek odstaw na 1-2 godzin do lodówki lub w chłodne miejsce.
W czasie gdy ciasto chłodzi się w lodówce, przygotuj polewę:
Żelatynę zalej pięcioma łyżkami mleka, odstaw. Do garnka wlej wodę, wsyp cukier i kakao, podgrzewaj cały czas mieszając (najlepiej trzepaczką do jajek). Gdy będzie gorące dodaj żelatynę (nie gotuj), glazurę dokładnie wymieszaj aby pozbyć się wszelkich grudek, wystudź. Wyczuj moment kiedy glazura zaczyna lekko się „ścinać” i wylej na przygotowany tort, ponownie wstaw do chłodnego miejsca aby glazura dobrze stężała. Udekoruj porzeczkami, miętą, fiołkami.
Smacznego.