Ryż i pomidory – lekkie i pożywne danie. Pomidory śródziemnomorskie nadziewane ryżem to mój ulubiony przepis na przystawkę lub zdrowe wegetariańskie danie główne. Mogą być wegańskie lub wegetariańskie i są absolutnie przepyszne. Nie daj się zastraszyć długiej liście składników, te nadziewane pomidory bardzo łatwo i szybko się przygotowuje!
Składniki:
– 4 średnie pomidory
– 1/8 łyżeczki soli
– 1/2 szklanki posiekanej cebuli
– 3 łyżki masła, podzielone
– 1-1 / 2 szklanki gotowanego ryżu
– 1/2 szklanki startego parmezanu
– 2 łyżki siekanej świeżej pietruszki
– 1 łyżka stołowa mielonej świeżej bazylii lub 1 łyżeczka suszonej bazylii
– ząbek czosnku lub 1/2 łyżeczki soli czosnkowej
Odetnij cienki plasterek z wierzchu każdego pomidora. Wyciągnij miazgę, pozostaw samą muszlę pomidora; odrzucić nasiona. Posiekaj miazgę i odłóż na bok. Posyp wnętrze pomidorów solą; odwrócić na ręczniki papierowe, aby pozbyć się wody.
Na małej patelni podsmaż cebulę w 2 łyżkach masła, aż będzie miękka. Dodaj pulpę pomidorową; gotuj, aż większość płynu odparuje. Zdejmij z ognia; dodaj ryż, ser, natkę pietruszki, bazylię i czosnek (sól czosnkową).
Faszeruj do skorupek pomidorowych; na każdy połóż kawałek masła. Umieść w naczynie do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 180 stopni, piecz przez 15 minut lub do momentu podgrzania.
Smacznego.