Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Pieczywo

Bułka kajzerka – chrupiąca i puszysta

Kajzerki – bułki śniadaniowe, mięciutkie, delikatne w smaku, a dodatkowo pięknie się kroją, idealne na śniadanie czy kolację. Te domowe bułeczki goszczą w moim domu, są uwielbiane przez wszystkich. Szybko znikają, jeszcze ciepłe posmarowane masłem.
Składniki:
– 3 szklanki mąki pszennej (ok. 450g)
– 1 jajko
– ¾ szklanki letniej wody
– 1,5 łyżeczki soli
– 1 ½ łyżeczki drożdży instant (lub 20g świeżych*)
– 1 łyżeczka cukru
– 2 łyżki roztopionego masła
Sposób przygotowania:
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami.
(Ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn – Do miseczki kruszymy świeże drożdże, dodajemy cukier, łyżkę mąki oraz letnią wodę (ok. 100 ml), mieszamy dokładnie i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia).
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami.
Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne o wyglądzie i konsystencji plasteliny ( mikserem ok. 6 minut na wyższych obrotach). Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręcznikiem kuchennym, do podwojenia objętości (około 1 godziny).

Ciasto podzielić na 8 części. Z każdej części uformować bułkę, lekko spłaszczyć, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć i pozostawić na ok. 45 minut do wyrośnięcia (nie dłużej, bo się za bardzo napuszą i stracą konsystencję kajzerek). Kajzerki można z góry naciąć ostrym nożem.


Bułki piec w nagrzanym piekarniku ok. 15- 17 minut w temperaturze 220 stopni C, grzałka góra – dół.

Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ