Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Dania mięsne Obiad Pora Na Posiłek Przepisy

Obiad w kamperze

W kamperze można przyrządzić praktycznie wszystko, niemniej należy pamiętać, że blat kuchenny jest niewielki i gotowanie wymaga dobrej organizacji.
Kamper został wyposażony w cud zwany kuchnią. Owszem nie jest duża, ale odpowiednio wyposażona umożliwia przygotowanie nie tylko suchego prowiantu czy porannej kawy, ale też smacznych dań obiadowych.
Prostym daniem i szybkim do wykonania, a jednocześnie bardzo smacznym jest panierowany kurczak z ziemniakami i sałatką.
Składniki:
– 40dkg piersi z kurczaka
– łyżeczka soli
– łyżeczka papryki słodkiej
– 1/2 łyżeczki ostrej papryki
– płaska łyżeczka majeranku
– ząbek czosnku
– 1/3 szklanki piwa ciemnego
– 3 łyżeczki tapioki
– 1 łyżeczka mąki pszennej
– olej do smażenia, japońska bułka tarta
Piersi z kurczaka oczyść i osusz, pokrój w plastry. Do miseczki wsyp sól, paprykę ostrą i słodką, majeranek, czosnek przeciśnięty przez praskę, wymieszaj. Do mieszanki włóż pokrojone piersi kurczaka i wymieszaj. Odstaw na godzinę. W kamperze możesz przygotować dzień wcześniej i przechować w lodówce.
Następnie dodaj obie mąki, piwo – wymieszaj.
Na patelni rozgrzej olej, kurczaka zanurz w bułce tartej typu japońska, kładź na olej i smaż z obu stron. Cienkie filety nie wymagają długiego smażenia, zazwyczaj zajmuje to 5-6 minut.
Usmażone filety wyłóż na ręcznik papierowy aby usunąć nadmiar tłuszczu.
W czasie smażenia mięsa, wstawiam do gotowania ziemniaki i przygotowuję surówkę (przepis tu).

Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ