Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Dania mięsne Naleśniki Pora Na Posiłek Przepisy Przystawka, przekąska

Uliczne gotowanie – parówki w ażurowych naleśnikach

Parówki w cieście naleśnikowym to niezwykle szybka i prosta do przygotowania przekąska imprezowa. Smaczne i sycące… po prostu pycha! Parówki w cieście naleśnikowym najlepiej smakują na ciepło, więc warto je sobie przygotować wcześniej, a włożyć do piekarnika gdy przyjdą dopiero goście. Ewentualnie zawsze możesz je włożyć na chwilę do mikrofalówki lub przygrzać na patelni.
Potrzebujesz tylko ciasto naleśnikowe i parówki.


Ciasto naleśnikowe:
– 1 szklanka mleka
– 0,5 szklanki wody
– 2 jajka
– 1 szklanka mąki
– 0,5 łyżeczki soli
dodatkowe masło lub olej; do smarowania patelni
Parówki nałóż na patyczki do szaszłyków.
Przygotowanie naleśników:
W misce wymieszaj pierwszych 5 składników ciasta naleśnikowego na gładką masę. Ciasto naleśnikowe odstaw na minimum 1 godzinę w temperaturze pokojowej. Odpoczynek w cieście naleśnikowym przed smażeniem pomaga rozluźnić gluten i uwolnić wszelkie pęcherzyki powietrza, które mogły powstać podczas ubijania lub blendowania. Daje też mące szansę na rozszerzenie się i wchłonięcie płynów z ciasta, a także może zintensyfikować smak. Ciasto przelej do butelki z korkiem plastikowym, zrób otwór ok. 2mm w korku. Do robienia naleśników używam opiekacza lub patelni. Najpierw rozgrzej patelnię na średnim ogniu … zmniejsz ogień.
Za pomocą pędzla do ciasta zanurz w roztopionym maśle lub oleju i lekko posmaruj rozgrzaną patelnię. Wylewaj ciasto tworząc prostokątny naleśnik ażurowy.
Na jednym końcu połóż parówkę i zwijaj jak roladę, chwilę smaż, odłóż na bok. Postępuj dalej do wyczerpania składników. Po usmażeniu wyciąg patyczki szaszłykowe z parówek. Podawaj z ulubionym sosem lub ketchupem.
Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ