Łatwe w wykonaniu, smaczne, pachnące i miękkie naleśniki… uzależnisz się od tego ciasta naleśnikowego! Pomyśl o tym przy świecach, w weekend lub na naleśnikowy wieczór! Podjęłam kilka prób zanim doszłam do tego przepisu, którego nie zmieniłam od tamtej pory i który został przyjęty przez wielu internautów. ? Ten jest naprawdę doskonały. Moja rada, która z pewnością nie jest zbyt zdrowa, to dać małą (nalegam, małą) porcję masła przed smażeniem każdego naleśnika i dobrze podgrzać patelnię. Więc ciasto naleśnikowe smaży się, a ty otrzymasz piękne złote naleśniki.
To danie przeznaczone do spożycia na śniadanie, ale nadaje się również jako deser.
Składniki na ciasto:
– 300 ml mleka półtłustego
– 125 g mąki
– 50 g masła
– 20 g drobnego cukru
– 3 jajka
– 1 szczypta soli
– 1 laska wanilii
– 1 łyżeczka ciemnego rumu
Składniki nadzienia:
– 250g twarogu półtłustego
– 100g serka mascarpone
– op. cukru waniliowego (16g)
– płaska łyżka cukru
– 1 żółtko
Przygotowanie:
Otwórz laskę wanilii na dwie części, zeskrob nasiona i włóż do rondla z mlekiem
Podgrzej mleko bez gotowania, dodaj masło i ostudź, wanilia się zaparzy
Ubij jajka i cukier, dodaj szczyptę soli
Stopniowo dodawaj tę mieszankę do mąki, a następnie masła mlecznego, dobrze ubijając
Dodaj łyżeczkę rumu lub kwiatu pomarańczy
Sprawdź płynność ciasta, jeśli jest za gęste, dodaj trochę mleka, odłóż na 30 minut.
Podgrzej patelnię i włóż kawałek masła przed smażeniem każdego naleśnika. Łyżką nałożyć niewielkie porcje ciasta na rozgrzaną patelnię i rozprowadzić je równomiernie poprzez pochylanie patelni, aby powstała cienka warstwa ciasta bez dziur i zgrubień.
Kiedy ciasto zetnie się na całej powierzchni, należy delikatnie podważyć jego brzegi cienką drewnianą lub plastikową łopatką, następnie wsunąć ją głębiej. Kiedy naleśnik odchodzi całą powierzchnią od patelni, trzeba go podnieść i zdecydowanym ruchem przewrócić na drugą stronę. Osobiście zdecydowanym ruchem patelni podrzucam naleśnika, spadając na patelnię obrócony, warto poćwiczyć – najwyżej spadnie na posadzkę lub się złoży?.
Przygotowanie nadzienia:
Jajko umyć i sparzyć wrzątkiem ( ma to na celu zmniejszenie ewentualnego ryzyka salmonelli), rozbić, oddzielić białko od żółtka.
Twaróg przecisnąć przez praskę, dodać serek mascarpone, cukier, cukier waniliowy i żółtko. Wszystko razem wymieszać na jednolitą masę. Jeżeli jest mało słodkie dodaj cukru – lub zmniejsz ilość cukru jeżeli za słodkie.
Na każdy naleśnik usmażony połóż łyżkę nadzienia, rozprowadź na połowie naleśnika, złóż na kopertę.
Dowolność dekorowania.
Smacznego.
Fajerki i smak
Natura i Fajerki czyni smak wielki …..