Klasyczna karpatka zrobiona jest z ciasta parzonego, które pięknie wyrasta, tworząc wysokie góry wypełnione masą budyniową. Masa jest zbita, nic nie wypływa po bokach i smakuje świetnie. Pyszne ciasto z masą budyniową na niedzielny deser to jest to! Choć karpatka jest bardzo smaczna i efektowna, wbrew pozorom jej przygotowanie nie jest szczególnie skomplikowane. Przepis na karpatkę jest prosty, nie zajmuje zbyt wiele czasu i powala efektem końcowym. Każdy z gości prosi o przepis!
Ciasto:
– 1 szklanka wody
– 150g masło
– 1 szklanka mąki pszennej
– 5 jajko
Krem
– 3 szklanki mleka
– 3/4 szklanki cukru
– 2/3 kostki masła lub margaryny
– 1 op. cukru waniliowego
– 3 czubate łyżki mąki pszennej
– 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
– 2 żółtka
– tłuszcz do nasmarowania brytfanki
Garnirowanie:
– cukier puder do posypania
Przygotowanie
Masło (150 g) i wodę umieść w garnuszku, podgrzej do roztopienia się masła, doprowadzić do wrzenia.
Wsyp mąkę, zmniejsz moc palnika i chwilę ucieraj do powstania gęstej, szklistej, bezgrudkowej masy odchodzącej od brzegów garnka. Zdejm z palnika, wystudź.
Po przestudzeniu przełóż do miksera, miksując wbijaj jajka, jedno po drugim, miksując dokładnie po każdym dodaniu. W rezultacie powinno powstać gładka, klejąca, bezgrudkowa masa. Gotową masę podziel na 2 części.
Blachę o wymiarach 32 x 23 cm wysmaruj masłem i oprósz mąką (lub wyłóż papierem do pieczenia). Jedną część ciasta rozprowadź na blaszce przy pomocy szpatułki, (ciasto jest klejące, ale takie ma być).
Piecz w temperaturze 200 stopni przez około 20 – 25 minut do lekkiego zbrązowienia ciasta (w trakcie pieczenia nie otwieraj piekarnika).
W ten sam sposób upiecz drugą część ciasta. Wystudź.
Przepis na krem budyniowy:
– 2 szklanki mleka, cukier i cukier waniliowy zagotuj. Pozostałe mleko wymieszaj dokładnie z żółtkami i mąkami. Dodaj do gotującego się mleka, szybko mieszaj aby nie powstały grudki. Chwilkę gotuj, ok. 1 minuty. (Budyń będzie gęsty). Pozostaw do ostygnięcia. Miękkie masło utrzyj mikserem na puszystą masę.
Dalej miksując, dodawaj stopniowo chłodny budyń.
Wyłóż na jeden upieczony wcześniej płat ciasta i przykryj drugim. Schłodź w lodówce przez kilka godzin lub zostaw na noc.
Przed podaniem posyp, używając sitka, cukrem pudrem.
Smacznego.
Fajerki i smak
Natura i Fajerki czyni smak wielki …..