Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Ciasta Deser Domowe wyroby

Tarta z musem jagodowym

Tarta z jagodami to pyszny i lekki wypiek, które idealnie sprawdzi się na letnich przyjęciach na świeżym powietrzu. Pyszne kruche ciasto z gładkim musem jagodowym podbije podniebienie wszystkich łasuchów. Przepis na tatrę z jagodami jest prosty do odtworzenia, dlatego bez trudu poradzą sobie z nim nawet osoby, które dopiero zaczynają swoją przygodę z cukiernictwem. Jak zrobić szybką tatrę z jagodami?! Oto przepis.
Składniki na kruche ciasto:
– 175 g mąki pszennej
– 130 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
– 1 żółtko (z dużego jajka)
– 30 g cukru pudru
– szczypta soli
– 35 ml zimnego mleka

Mąkę pszenną przesiać, dodać masło, posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominało kruszonkę. Dodać żółtko, cukier, sól, mleko i szybko zagnieść ciasto (można również zmiksować w malakserze). Z ciasta uformować kulę, lekko spłaszczyć, owinąć ją folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez przynajmniej 60 minut.
Formę na tartę o średnicy 24 – 25 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką pszenną. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę. Ponownie schłodzić w lodówce przez 30 – 60 minut. Schłodzone ciasto oprószyć mąką pszenną, wyłożyć na nie papier do pieczenia, następnie na papier wysypać kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może być też fasola, ryż).
Tartę włóż na 15 minut do piekarnika o temperaturze 180 stopni. Po 15 minutach ściągnij papier i obciążenie, a tartę piecz przez kolejne 25–30 minut, aż nabierze pięknego, złotego koloru. Gotowe ciasto ostudź na kratce z piekarnika.

Mus jagodowy do tarty
składniki na ok. 125g puree z jagód
– 200g mrożonych lub świeżych jagód
– 25g cukru
Składniki na mus jagodowy
– 125g puree z jagód
– 2 łyżeczki soku z cytryny
– 6g żelatyny i 1,5 łyżki zimnej wody
– 160ml śmietany 36% dobrze schłodzonej
Jagody umieszczamy w garnuszku. Dodajemy cukier. Podgrzewamy na małym ogniu. Gdy jagody puszczą sok i się 'rozpaćkają’ wyłączamy palnik.
Żelatynę zalej wodą i odstaw do napęcznienia.
Jagodowe puree przecedź przez sitko, aby pozbyć się skórek, przelej do rondelka, dodaj sok z cytryny i podgrzewaj do momentu wrzenia. Zdejm z palnika, wlej żelatynę i wymieszaj do rozpuszczenia.
Ubij śmietanę ale nie do końca, nie ubijamy na sztywny krem, ma luźno zsuwać się z łyżki.
Połącz śmietankę z chłodnym musem jagodowym za pomocą szpatułki.
Od razu przelej mus jagodowy na tartę i schładzaj minimum 6 godzin (najlepiej w lodówce).


Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ