Koszyczki z sera parmezan krok po kroku
Uwielbiam przepis, który wygląda twardo i imponująco, ale jest naprawdę łatwy do wykonania. To jeden z tych
przepisów. Nie uwierzysz, jak łatwo jest wykonać te fantazyjnie wyglądające miski.
Po odrobinie prób i błędów wymyśliłam ten szybki i łatwy sposób na zrobienie misek serowych w kuchence mikrofalowej.
Można również takie miseczki smażyć na patelni lub w piekarniku.
Myślę, że metoda w mikrofali je przebija. To takie proste, a te miseczki są absolutnie pyszne.
Do wykonania miseczek użyj parmezanu.
Parmezan wytwarzany jest z mleka krowiego, ma dosyć łagodny smak. W przypadku tych misek, ser parmezan topi się i rozpływa, tworząc solidną podstawę, dzięki czemu są łatwe w obsłudze i przechowywaniu.
Te pyszne, fantazyjnie wyglądające miseczki do sałatek są niezwykle łatwe do wykonania. Łatwo zrobisz 6 misek parmezanu w zaledwie 15 minut.
Ser musi być świeży, a nie suszony w puszce. Powinien być drobno starty o konsystencji piasku, możesz zmiksować za pomocą robota kuchennego.
Krok 1.Przygotuj składniki
– tarty parmezan (świeży ser – NIE suszony)
– 2 miski do gniazdowania, które mają pożądany rozmiar misek do sera
– duży talerz obrotowy w kuchence mikrofalowej z płaskim dnem
– pergamin – dobrej jakości nieprzywierający papier pergaminowy
Krok 2. Wytnij kawałek pergaminu, który pokryje spód talerza/półmiska. (Możesz ponownie użyć pergaminu do wielu misek z serem. Zrobiłam 6 misek, używając tego samego kawałka pergaminu.)
Krok 3. Umieść cienką warstwę startego sera na środku papieru. Rozłóż ser w kształcie koła. Przyłóż miskę – dobrze jak będzie ser wystawać ok. 1cm poza obrys miski. To nie musi być idealne.
UWAGA: Prawidłowe określenie ilości i rozmiaru może wymagać trochę prób i błędów. Kiedy już się zorientujesz, możesz szybko zrobić te miski, jedna po drugiej.
Krok 4. Użyj nożyczek, aby przyciąć rogi pergaminu, aby nie uderzały o ściany kuchenki mikrofalowej, gdy talerz obrotowy się obraca. (Może to nie być konieczne, jeśli masz większą kuchenkę mikrofalową niż moja).
Krok 5. Przygotuj odwróconą miskę do użycia jako formy, gdy wyjmiesz gorący ser z kuchenki mikrofalowej.
Krok 6. Umieść talerz sera w kuchence mikrofalowej i gotuj z pełną mocą, aż na większości/całej powierzchni będzie złoty kolor. W mojej 1000-watowej mikrofalówce zajęło to 1 minutę. Ale mikrofale różnią się, więc miej oko na to, dopóki nie ustalisz czasu gotowania dla siebie.
Krok 7. Wyjmij ugotowany ser z kuchenki mikrofalowej; z wciąż przymocowanym pergaminem, NATYCHMIAST przerzuć go nad miską, ustawiając ją na środku miski. Jeśli nie jest idealnie wyśrodkowany, to w porządku. Skończysz z asymetryczną miską i będzie wyglądać tak, jakbyś to zaplanowała w ten sposób. Więc nie martw się o to, że nie jest idealne.
Krok 8. Pracując szybko, zanim ser stwardnieje, weź drugą miskę i dociśnij ją do gorącego pergaminu/sera. Dociśnij ser, aby uformować miskę.
UWAGA: Możesz uformować ser na misce rękami, ale użycie drugiej miski do zagnieżdżania sprawia, że jest to DUŻO łatwiejsze; i nie oparzysz się przy gorącym serze.
Krok 10. Zdejmij górną miskę i odklej pergamin.
Masz gotową miseczkę z sera.
Przechowuj miski do 5 dni w temperaturze pokojowej w hermetycznym pojemniku.
Zepsute miski? Nie rzucaj nimi. Połam je na kawałki, aby przekąsić lub posypać sałatkę lub zupę. Pyszne w dowolnym kształcie i rozmiarze!
Serowe „krakersy”. Łatwo jest zrobić kliny do przybrania i przekąsek. Po upieczeniu sera w kuchence mikrofalowej, zamiast formować go na misce, zostaw go na płasko i pokrój na kliny nożem lub nożem do pizzy. Zrób to od razu, zanim ser stwardnieje, w przeciwnym razie będzie zbyt kruchy, aby go gładko pokroić.
Aby usmażyć mniejsze miseczki na patelni, wsyp trochę sera, smaż do zrumienienia a następnie przenieś na mały kieliszek odwrócony do góry dnem. Przenieś pomagając sobie widelcem i łopatką – ewentualnie użyj swojego sposobu.
ABY SERWOWAĆ, po prostu napełnij miski serowe sałatką. Prosto, elegancko, imponująco.
Smacznego.