Smaczna i dekoracyjna przekąska z twarożkiem, wędliną i warzywami
Dietetyczny chleb żytni z twarożkiem, któż go nie lubi! Najlepiej smakuje gdy ktoś nam przygotuje i poda – właśnie mnie to bawi bo lubię przygotowywać takie przekąski i zaskakiwać pomysłami, dodatkami. Ma to być smaczne i pięknie podane, ma pobudzić nasze zmysły nie tylko wzrokowe ale i smakowe.
Smaczna i dekoracyjna przekąska z twarożkiem, wędliną i warzywami
Składniki:
– kilka kromek chleba żytniego
– 150g sera twarogowy
– 2 łyżki gęstej śmietany 18%
– 2 łyżki posiekanego szczypiorku
– łyżka posiekanej pietruszki (natki)
– mandarynka
– oliwki czarne
– plaster sera żółtego
– mini papryka czerwona
– okrągła kiełbasa szynkowa
– listki pietruszki
– sól i pieprz do smaku
– pikery i obręcz do wycinania w chlebie
Z chleba żytniego wytnij kółka obręczą o średnicy ok. 4 cm.
Ser żółty pokrój na paski ok. 2cm, każdy pokrój w trójkąty (podstawa ok. 1cm)
Mandarynkę obierz, podziel na cząstki, paprykę pokrój w drobną kosteczkę.
Ser twarogowy przełóż do miseczki, rozgnieć widelcem, dodaj śmietanę, szczypiorek, posiekaną pietruszkę, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.
Nałóż na jedną kromkę twarożku, przykryj drugą kromką, również daj łyżeczkę twarożku. Kiełbasę szynkową przekrój na pół, zwiń w harmonijkę. Na pikera nałóż czarną oliwkę, zwiniętą kiełbasę szynkową i wbij w twarożek. Udekoruj trójkątem z sera żółtego, kawałkiem mandarynki, listkiem pietruszki i kilkoma cząstkami papryki.
Smacznego.