Brukselka – pokochaj te małe kapusty

Brukselka, której pełna nazwa brzmi kapusta warzywna brukselska (Brassica oleracea L. var. gemmifera (DC.) Zenker), jest odmianą kapusty warzywnej, należącą do rodziny kapustowatych. Ma wygląd miniaturowej kapustki i rośnie na pokaźnych rozmiarów (nawet 1m!) łodydze, mieszczącej w sobie od 70 do 80 owoców o główkach nie wiele mniejszych od orzecha włoskiego. Stanowią one jedyną jadalną część rośliny. Większa głowa, tworząca się na szczycie, nie nadaje się do spożycia. W warzywniakach brukselkę możemy dostać w okresie jesienno-zimowym. Idealne okazy są twarde, a ich jaskrawozielona barwa przyciąga wzrok. Jeżeli pąki są gąbczaste i żółtawe, oznacza to, że warzywo nie jest pierwszej świeżości i może zawierać w sobie pasożyty. Jeśli świeżą brukselkę przechowujemy w lodówce, może być zdatna do spożycia nawet przez 10 dni.
Dania z brukselki nie cieszą się dobrą sławą w kuchni polskiej. Większości z nas warzywo to kojarzy się z odstraszającym zapachem unoszącym się podczas gotowania i gorzkim smakiem. Uprzedzenia wynikają z tego, że zazwyczaj spożywa się nieodpowiednio przyrządzoną brukselkę. Przygotowana na parze lub gotowana w wodzie z mlekiem w ogóle nie zawiera w sobie goryczki.
Świeża brukselka świetnie sprawdza się pieczona w piekarniku z dodatkiem oliwy. Jeszcze kilka drobnych dodatków i nie będziecie mogli oderwać się od brukselki – pokochacie ją!
Składniki na danie z brukselką:
– brukselka
– boczek surowy podwędzany
– ser camembert
– 1 cebula
– olej lub oliwa z oliwek do skropienia brukselki
dodatkowo: łyżeczka masła, szczypta cukru brązowego lub pół łyżeczki miodu, 1/4 łyżeczki papryki chili, ząbek czosnku, łyżka syropu klonowego, 2 łyżki octu balsamicznego.
Do dekoracji: żurawina i listki pietruszki
Przygotowanie:
Brukselkę oczyść, przekrój na pół wzdłuż, przełóż na blaszkę do pieczenia, posól, skrop olejem. Piekarnik nagrzej do 180 stopni i piecz brukselkę przez 20 minut. W połowie pieczenia zamieszaj.
Cebulę pokrój w grubszą kostkę, smaż do zeszklenia na maśle. Dodaj posiekany ząbek czosnku, ocet balsamiczny, syrop klonowy, szczyptę cukru trzcinowego lub miodu i paprykę chili, zamieszaj, chwilę smaż do odparowania wody. Zdejm cebulę z patelni.
Ser camembert pokrój na paseczki 2cm x 0,5cm. Przygotuj wykałaczki.
Weź jedną połówkę brukselki, połóż plasterek sera camembert, trochę smażonej cebuli, przykryj drugą połówką brukselki, całość zawiń w plaster boczku.
Dalej postępuj tak do wyczerpania składników. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. Po wyjęciu udekoruj żurawiną, listkiem pietruszki i serkiem camembert.

Uwagi:
Bardzo dobre na ciepło. Aby poczuć smak przekąski, cały bukiet należy wsunąć do ust.
Smacznego.

Dodaj komentarz