Brukselka, której pełna nazwa brzmi kapusta warzywna brukselska (Brassica oleracea L. var. gemmifera (DC.) Zenker), jest odmianą kapusty warzywnej, należącą do rodziny kapustowatych. Ma wygląd miniaturowej kapustki i rośnie na pokaźnych rozmiarów (nawet 1m!) łodydze, mieszczącej w sobie od 70 do 80 owoców o główkach nie wiele mniejszych od orzecha włoskiego. Stanowią one jedyną jadalną część rośliny. Większa głowa, tworząca się na szczycie, nie nadaje się do spożycia. W warzywniakach brukselkę możemy dostać w okresie jesienno-zimowym. Idealne okazy są twarde, a ich jaskrawozielona barwa przyciąga wzrok. Jeżeli pąki są gąbczaste i żółtawe, oznacza to, że warzywo nie jest pierwszej świeżości i może zawierać w sobie pasożyty. Jeśli świeżą brukselkę przechowujemy w lodówce, może być zdatna do spożycia nawet przez 10 dni.
Dania z brukselki nie cieszą się dobrą sławą w kuchni polskiej. Większości z nas warzywo to kojarzy się z odstraszającym zapachem unoszącym się podczas gotowania i gorzkim smakiem. Uprzedzenia wynikają z tego, że zazwyczaj spożywa się nieodpowiednio przyrządzoną brukselkę. Przygotowana na parze lub gotowana w wodzie z mlekiem w ogóle nie zawiera w sobie goryczki.
Świeża brukselka świetnie sprawdza się pieczona w piekarniku z dodatkiem oliwy. Jeszcze kilka drobnych dodatków i nie będziecie mogli oderwać się od brukselki – pokochacie ją!
Składniki na danie z brukselką:
– brukselka
– boczek surowy podwędzany
– ser camembert
– 1 cebula
– olej lub oliwa z oliwek do skropienia brukselki
dodatkowo: łyżeczka masła, szczypta cukru brązowego lub pół łyżeczki miodu, 1/4 łyżeczki papryki chili, ząbek czosnku, łyżka syropu klonowego, 2 łyżki octu balsamicznego.
Do dekoracji: żurawina i listki pietruszki
Przygotowanie:
Brukselkę oczyść, przekrój na pół wzdłuż, przełóż na blaszkę do pieczenia, posól, skrop olejem. Piekarnik nagrzej do 180 stopni i piecz brukselkę przez 20 minut. W połowie pieczenia zamieszaj.
Cebulę pokrój w grubszą kostkę, smaż do zeszklenia na maśle. Dodaj posiekany ząbek czosnku, ocet balsamiczny, syrop klonowy, szczyptę cukru trzcinowego lub miodu i paprykę chili, zamieszaj, chwilę smaż do odparowania wody. Zdejm cebulę z patelni.
Ser camembert pokrój na paseczki 2cm x 0,5cm. Przygotuj wykałaczki.
Weź jedną połówkę brukselki, połóż plasterek sera camembert, trochę smażonej cebuli, przykryj drugą połówką brukselki, całość zawiń w plaster boczku.
Dalej postępuj tak do wyczerpania składników. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. Po wyjęciu udekoruj żurawiną, listkiem pietruszki i serkiem camembert.
Uwagi:
Bardzo dobre na ciepło. Aby poczuć smak przekąski, cały bukiet należy wsunąć do ust.
Smacznego.