Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Pora Na Posiłek Przystawka, przekąska

Falowana szynka w mini ptysiu – smaczna i dekoracyjna przekąska

Delikatne ciasto na ptysie w połączeniu z serkiem i cieniutką dojrzewającą szynką stanowi pyszną przekąskę. Bardzo dekoracyjna i smaczna zachwyci naszych gości, a zarazem ozdobi nasz stół.

Potrzebujesz:
– szynkę szwarcwaldzką
– oliwki
– mini ptysie
– serek śmietankowy (100g serka + 2 łyżki jogurtu naturalnego)
– listki pietruszki do dekoracji

Składniki na mini ptysie:
– 1 szk. mąki
– 1 szk. wody
– 125g margaryny do pieczenia
– 4 jajka
Przygotowanie ciasta
Zagotować wodę z masłem, dodać szczyptę soli.
Gdy zacznie wrzeć, wsypać mąkę, zmniejszyć ogień i całość bardzo energicznie mieszamy sztywną łopatką. Parzymy ciasto ok. 1 minuty. Odstawić z ognia, lekko wystudzić. Wystudzone ciasto przekładamy do miski miksera – stopniowo do ciasta, które wyrabiamy, dodajemy jajka, wyrabiamy do momentu, aż ciasto będzie jednolite.
Ciasto nakładaj łyżką, pomagaj sobie drugą łyżką zrzucić ciasto na blachę. Jeśli posiadamy rękaw cukierniczy, szprycujemy ptysie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piec ok. 20-30 min. Przez cały czas nie otwierać piekarnika, aby ciasto nie opadło.
Ciasto jest gotowe, gdy ma złocisty kolor. Wystudzone ptysie przekroić na pół w poprzek. Potrzebujesz tylko dół ptysia.


Kompozycja przekąski:
Serek śmietankowy wymieszaj z jogurtem naturalnym, dopraw solą i pieprzem. Szynkę złóż w wachlarz, umieść w ptysiu, wyciśnij rozetę z serka, na środku połóż plaster czarnej oliwki, udekoruj listkiem pietruszki.
Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ