Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Danie rybne Pora Na Posiłek Przystawka, przekąska

Róża z łososia wędzonego ukryta w delikatnym mini ptysiu

Połączenie łososia wędzonego i delikatnego ciasta ptysiowego zadowoli podniebienia naszych gości jak i rodzinę.
Z ciasta ptysiowego można zrobić wiele smakowitych rzeczy. To ciasto jest o tyle fajne, że można je nie tylko piec, ale i smażyć.

Potrzebujesz:
– wędzony łosoś
– serek śmietankowy (100g serka + 2 łyżki jogurtu naturalnego)
– koper
Serek śmietankowy wymieszaj z jogurtem, dopraw solą i pieprzem.
Składniki na mini ptysie:
– 1 szk. mąki
– 1 szk. wody
– 125g margaryny do pieczenia
– 4 jajka
Przygotowanie ciasta
Zagotować wodę z masłem, dodać szczyptę soli.
Gdy zacznie wrzeć, wsypać mąkę, zmniejszyć ogień i całość bardzo energicznie mieszamy sztywną łopatką. Parzymy ciasto ok. 1 minuty. Odstawić z ognia, lekko wystudzić. Wystudzone ciasto przekładamy do miski miksera – stopniowo do ciasta, które wyrabiamy, dodajemy jajka, wyrabiamy do momentu, aż ciasto będzie jednolite.
Ciasto nakładaj łyżką, pomagaj sobie drugą łyżką zrzucić ciasto na blachę. Jeśli posiadamy rękaw cukierniczy, szprycujemy ptysie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piec ok. 20-30 min. W czasie pieczenia nie otwierać piekarnika, aby ciasto nie opadło.
Ciasto jest gotowe, gdy ma złocisty kolor. Wystudzone ptysie przekroić na pół w poprzek.
Dół ptysia wypełnij serkiem z jogurtem, połóż łososia zwiniętego w różyczkę, kawałek koperku i przykryj górą ptysia. Ciesz się smakiem.

Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ