Te małe aperitify wielkości kęsa są bardzo zabawne w wykonaniu z zawiniętym i pokrojonym w plasterki ciastem francuskim.
Smakołyki z ciasta francuskiego to zawsze świetny pomysł na fantazyjną przystawkę. Proponuję tutaj wersję w małych bułeczkach, w kształcie ślimaków.
Tutaj doprawiliśmy dla smaku wędzonym łososiem i serkiem śmietankowym, żeby nie było za suche. Jedyną trudnością w przepisie jest rozsmarowanie wystarczającej ilości serka śmietankowego, aby nadać mu odrobinę miękkości, ale nie za dużo, w przeciwnym razie mógłby kapać podczas pieczenia.
Składniki:
– ciasto francuskie
– 200g serka śmietankowego
– 2 łyżki posiekanego kopru
– 100g wędzonego łososia
– rzodkiewka
– świeże zioła do dekoracji
– jajko rozmącone z dwoma łyżkami mleka
– sezam
Łososia wędzonego pokrój na małe paski, zwijaj w różyczki. Rzodkiewkę pokrój w półplasterki.
Rozłożone ciasto francuskie posmaruj połową serka wymieszanego z koprem – doprawionym do smaku solą i pieprzem.
Nożem do pizzy pokrój ciasto na paski ok. 1-1,5cm (krótszy bok ciasta). Zwiń w ślimaczki, posmaruj rozmąconym jajkiem, obtocz w sezamie, układaj na blasze. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz 15 minut.
Na ślimaczkach zrób rozety z reszty serka z koprem, układaj po jednej różyczce z łososia i trzy półplasterki rzodkiewki. Udekoruj świeżymi ziołami.
Smacznego.
Fajerki i smak
Natura i Fajerki czyni smak wielki …..