Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Dania mięsne Obiad Pora Na Posiłek Przepisy

Pieczone z chrupiącą skórką – podudzia „pałki” kurczaka

To zdarza się każdemu z nas: utknęliśmy w rutynie obiadowej i w końcu robimy to samo danie, aż rodzina praktycznie błaga o zupełnie nowe menu. Nie martw się; Jesteśmy tutaj, aby pomóc! Zaletą urozmaicania stołu jest to, że nie musi to być trudne. Istnieje wiele pysznych i szybkich pomysłów na kolację, które możesz dodać do swojego arsenału. Brakuje gotówki? Jest też mnóstwo pomysłów na tanie obiady, które łatwo zmieszczą się w Twoim portfelu.
Mój ulubiony przepis na podudzia z kurczaka pieczone w piekarniku! Nigdy mnie to nie zawodzi, dzięki tej prostej metodzie, którą można łatwo przygotować i dostosować za pomocą ulubionych przypraw.
Pieczone podudzia „pałki” kurczaka
– 6 szt podudzia kurczaka
Marynata:
– 1 łyżka sosu sojowego
– 1 łyżka ketchupu ostrego
– 1 łyżka musztardy
– 1/2 łyżeczki czosnku w proszku
– 1/2 łyżeczki soli
– 1/2 łyżki papryki słodkiej
– 1/2 łyżeczki pieprzu
Panierka:
– 1 łyżka maki pszennej
– 1 łyżka maki ziemniaczanej
– 1 łyżeczka majeranku
– płaska łyżeczka papryki łagodnej (lub ostrej)
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
– szczypta soli i pieprzu
Sposób przygotowania;
Składniki na marynatę wsypać do jednej miseczki, wymieszać, włożyć kurczaka i dokładnie wymieszać. Miseczkę przykryć, włożyć do lodówki na kilka godzin.
Co najmniej pół godziny przed pieczeniem wyjąć podudzia z lodówki. Wszystkie składniki na panierkę mieszamy. Podudzia jeszcze raz przemieszać w miseczce. Jedną ręką wyjmujemy po jednym podudziu z miseczki i przekładamy do panierki. Drugą suchą ręką obsypać panierką dokładnie z każdej strony.
Ważne aby nie robić obtaczania mokrą ręką, panierka przykleja się do palców i nie trzyma się kurczaka.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Podudzia układamy na kratkę, wstawiamy do piekarnika, pod spód wsuwamy blachę. Pieczemy 20 minut, następnie z zachowaniem ostrożności aby nie sparzyć się za pomocą pędzelka smarujemy podudzia olejem i dalej pieczemy przez kolejne 20 minut. Gotowe. Najlepiej smakują na gorąco z dodatkiem frytek i surówki według uznania.
Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ