Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Pora Na Posiłek Potrawy z jajek Przepisy Przystawka, przekąska

Fantastyczna przekąska jajeczna pod krewetkami – white tiger prawn ring

Koniec roku zbliża się ku końcowi, co oznacza, że masz doskonały pretekst, aby rozpocząć Nowy Rok z tymi szybkimi i łatwymi przystawkami. Obchodzenie Nowego Roku wymaga poważnego świętowania – wymagane jest świąteczne jedzenie i picie. Niezależnie od tego, czy czujesz się przytulnie i przebywasz w domu, organizujesz przyjęcie, czy wybierasz się na imprezę z przyjaciółmi, zabawne i smaczne przekąski na Sylwestra są koniecznością! Nie ma potrzeby serwowania pełnej kolacji zasiadanej, zamiast tego lubimy przygotowywać mnóstwo sylwestrowych przekąsek. Te sylwestrowe przekąski są łatwe i imponujące – a nawet lepiej, większość można przygotować z wyprzedzeniem. W końcu zasługujesz na to, by poczuć się jak gość na własnym przyjęciu. Karnawał to nie tylko barwne suknie, maski, przebrania, ale także… kolorowe, urozmaicone potrawami stoły! Nasze sylwestrowe przepisy na przystawki to wyśmienita mieszanka idealnych na imprezę przekąsek, są po prostu zbyt dobre, aby je jeść raz w roku!

Fantastyczna przekąska jajeczna pod krewetkami:
– 200g białych krewetek
Sos do krewetek:
– 50ml słodko – pikantny sos chili
– 10ml majonezu
– 10ml ketchup pikantny
– 1/2 łyżeczki papryki ostrej
Przekąski z jajek:
– 5 jajek
– 1/2 awokado
– łyżka majonezu
– łyżka ketchupu ostrego
– sól, pieprz do smaku
– 1/4 łyżeczki czosnku w proszku
– łyżeczka soku z limonki
– 2 pomidory śliwkowe
– ogórek zielony
dodatkowo do dekoracji: oliwki czarne, oliwki zielone, listki pietruszki, papryczka chili
Przygotuj również puchar do lodów ok. 350ml oraz talerz okrągły.
Zacznij od przygotowania sosu do krewetek. Połącz sos chili z majonezem, ketchupem i ostrą papryką w proszku. Wymieszaj, odstaw.
Jajka ugotuj na twardo, obierz, przekrój na pół. Żółtka przełóż do miski, łódeczki z białek odstaw. Do żółtek dodaj majonez, ketchup, czosnek w proszku, obrane i pokrojone awokado – skrop limonką. Dopraw solą i pieprzem do smaku, zmiksuj blenderem na jednolitą masę. Przełóż do rękawa cukierniczego z tylką, odłóż. Pokrój ogórek i pomidor w plastry 0,5 cm. Przygotuj oliwki i pokrój w plasterki, papryczkę chili w cienkie paseczki.
Przejdź teraz do kompletowania całości przekąski.
– postaw talerz przed sobą
– na środek ustaw pucharek do lodów
– dookoła układaj plasterki pomidorów i ogórka naprzemiennie
– łódeczki z jajek wypełnij przygotowaną pastą z żółtek za pomocą ozdobnej tylki i ustaw na plastrach ogórka i pomidorach dookoła pucharku.
– udekoruj jajka oliwkami, listkami pietruszki i papryczką chili
– pucharek wypełnij do połowy koralikami ozdobnymi
– na rant pucharku układaj krewetki ogonkami na zewnątrz
– w środek włóż miseczkę z sosem do krewetek, sos udekoruj limonką, papryczkami i oliwką.

Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ