Pasta z pieczarek w cieście ptysiowym

Pasta z pieczarek może zostać przygotowana z dodatkiem białego sera, jajek czy twarogu, podawana z różnymi dodatkami według swoich upodobań. Świetnie sprawdza się na domówce czy spotkaniu towarzyskim – prosta i szybka w wykonaniu. Pasta z pieczarek w cieście parzonym jest delikatna i pyszna – warto spróbować!

Składniki:
– 300g pieczarek
– 1 cebula
– 100g. serka śmietankowego
– sól i pieprz do smaku
– 2 łyżki oliwy
dodatkowo: mini pieczarki konserwowe, dekoracyjny ażur z sera parmezan (przepis znajdziesz tu), koper, sałata
Cebulę pokrój w “bananki”, podsmaż na oliwie, zdejm z patelni. Pieczarki umyj, obsusz, pokrój na czworo, wrzuć na patelnię po cebuli, podsmaż. Cebulę i pieczarki przełóż do blendera, zmiksuj na jednolitą masę, dodaj serek, dopraw solą, pieprzem i jeszcze chwilę blenduj.
Składniki na mini ptysie:
– 1 szk. mąki
– 1 szk. wody
– 125g margaryny do pieczenia
– 4 jajka
Przygotowanie ciasta
Zagotować wodę z masłem, dodać szczyptę soli.
Gdy zacznie wrzeć, wsypać mąkę, zmniejszyć ogień i całość bardzo energicznie mieszamy sztywną łopatką. Parzymy ciasto ok. 1 minuty. Odstawić z ognia, lekko wystudzić. Wystudzone ciasto przekładamy do miski miksera – stopniowo do ciasta, które wyrabiamy, dodajemy jajka, wyrabiamy do momentu, aż ciasto będzie jednolite.
Ciasto nakładaj łyżką, pomagaj sobie drugą łyżką zrzucić ciasto na blachę. Jeśli posiadamy rękaw cukierniczy, szprycujemy ptysie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piec ok. 20-30 min. Przez cały czas nie otwierać piekarnika, aby ciasto nie opadło.
Ciasto jest gotowe, gdy ma złocisty kolor. Wystudzone ptysie przekroić na pół w poprzek.


Kompozycja przekąski:
Weź dół przekrojonego ptysie, do środka włóż kawałek sałaty, wyciśnij trochę pasty z pieczarek, na środku połóż pieczarkę konserwową. Udekoruj ażurem z sera parmezan i koprem.
Smacznego.

Dodaj komentarz