Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Ciasta Deser Pora Na Posiłek

Racuchy na maślance

Racuchy na maślance bez drożdży – są fantastycznie wyrośnięte, puszyste i pyszne! Idealnie smakują posypane cukrem pudrem lub podane z ulubioną konfiturą. Do ich wykonania nie potrzebujemy miksera ani droższy. Od drożdżowych różnią się tylko tym, że przygotowuje się je w kilka chwil. Wystarczą tylko tanie i ogólnodostępne składniki, by stworzyć pyszne placuszki, które kochają zarówno dzieci, jak i dorośli.
Dlaczego warto przygotować racuchy na maślance? Mają sporo zalet!
– Ciasto wystarczy wymieszać rózgą lub drewnianą łyżką.
– Racuchy smaży się bezpośrednio po przygotowaniu ciasta.
– Pięknie wyrastają i nie opadają po zdjęciu z patelni, jak to bywa z niektórymi podobnymi plackami.
– Nie nasiąkają tłuszczem i nie są tłuste w dotyku.
– Utrzymują świeżość przez cały dzień, a nawet dłużej
– Czas przygotowania ze smażeniem tylko 20 minut
Racuchy na maślance
Składniki:
– 250 g mąki pszennej
– 2 jajka
– 225 ml maślanki
– 1 łyżeczka cukru
– 1 szczypta soli
– 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
– 100 ml oleju roślinnego do smażenia
– cukier puder do oprószenia
Przygotowanie
Mąkę przesiej do miski. Dodaj cukier i sól.
Do maślanki dodaj sodę, wymieszaj, dodaj jajka i rozmąć widelcem lub kuchenną rózgą. Wlej płynne składniki do składników suchych. Wymieszaj do uzyskania jednolitego ciasta bez grudek.
Rozgrzej patelnię. Wykładaj po łyżce ciasta na rozgrzany olej lub oliwę. Smaż na złoty kolor na niezbyt dużym ogniu z obu stron.

Po usmażeniu przełóż na ręcznik papierowy. Po chwili oprósz cukrem pudrem.

Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ