Pyszna sałatka z ciecierzycą, buraki, krewetki, chleb tramezzino

Najlepsza i super prosta do zrobienia sałatka z ciecierzycy, to zdrowa przekąska dla każdego!
Ciecierzyca staje się coraz popularniejszym warzywem ze względu na swoje właściwości. A sałatka z ciecierzycy to możliwość wykorzystania całego jej potencjału.
Ciecierzyca, inaczej cieciorka lub groch włoski, posiada liczne właściwości zdrowotne. Ciecierzyca, poza tym, że jest skarbnicą białka, w sporych ilościach posiada inne składniki, które zapobiegają zaparciom, sprzyjają odchudzaniu, obniżają ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Ponadto jest uważana za afrodyzjak.


I. Sałatka z ciecierzycą na chlebie żytnim
– 1 puszka ciecierzycy grubo posiekanej (najlepsza gotowana na parze)
– 2 łyżki majonezu
– 1 łyżka jogurtu naturalnego
– 1 łyżeczka musztardy dijon
– 1 łyżeczka soku z cytryny
– 1/3 szk. łodygi selera pokrojona w kostkę
– 1/4 szk. czerwonej cebuli pokrojonej w kostkę
– 2 łyżki kaparów (opłukać i odcedzić) lekko posiekać
– 1 łyżka posiekanego szczypiorku
– 1 łyżka koperku posiekanego
– 1 łyżka posiekanej pietruszki
– sól i pieprz
dodatkowo: rzodkiewki, natka pietruszki


Majonez, jogurt, musztardę, sok z cytryny – wymieszać. Dodaj resztę składników, wymieszaj razem, pod koniec dopraw solą i pieprzem do smaku.
Rzodkiewkę pokrój w cienkie plasterki – użyjesz do dekoracji.
Na chleb żytni okrągły, nałóż po dwie łyżeczki sałatki, udekoruj trzema plasterkami rzodkiewki, listkiem pietruszki i kaparami.


II. Sałatka z ciecierzycą i burakiem na chlebie tramezzino
– składniki jak wyżej + łyżka startego ugotowanego buraka + łyżka soku z buraka.
– chleb tramezzino
– pomidorki koktajlowe
– czarne oliwki
– natka pietruszki


Sałatkę z ciecierzycą wymieszaj z startym burakiem i sokiem z buraka. Nałóż grubszą warstwę sałatki na chleb tramezzino, potnij na mniejsze kawałki. Na każdą przekąskę połóż listek pietruszki, plaster pomidora koktajlowego, pół oliwki czarnej, całość zepnij ozdobną wykałaczką.


III. Sałatka z jajkiem i krewetkami w muszli z ciasta kruchego
– 100g krewetek koktajlowych posiekanych
– 100g krewetek koktajlowych całych do dekoracji
– 2 jajka ugotowane na twardo
– 3-4 łyżki sosu koktajlowego
– czarny pieprz
– łyżka kawioru czarnego
– łyżka posiekanego koperku


Jajka pokrój w kostkę, dodaj posiekane krewetki, wlej sos koktajlowy, wymieszaj. Teraz dodaj kawior, pieprz, koper, całość wymieszaj. Napełnij muszle sałatką, na każdą połóż całą krewetkę, gałązkę kopru i odrobinę kawioru.
Smacznego

Dodaj komentarz