Hummus to gęsty, kremowy dip wywodzący się z kuchni arabskiej. Nazwa hummus oznacza dosłownie ciecierzycę, czyli główny składnik. To właśnie na bazie ciecierzycy przygotowuje się klasyczny hummus oraz jego rozmaite wariacje. A jest ich całkiem sporo, bo wystarczy dodać np. sok z buraka i otrzymamy różowy hummus buraczany. Można też wzbogacić jego smak posiekanymi oliwkami, świeżymi ziołami, suszonymi pomidorami lub mieloną papryką.
Różowy i pyszny hummus z ciecierzycy z nutą buraków urozmaici Twoje imprezowe menu. Taki dodatek podkreśla smak wielu przystawek, świetnie pasuje do świeżych warzyw pokrojonych w słupki, chrupiącego pieczywa.
Składniki:
– 1 puszka ciecierzycy (430 g), odcedzonej i opłukanej
– 2 średnio ugotowane buraki, pokrój w ćwiartki
– 2 ząbki czosnku
– sok z 1 średniej cytryny
– 2-3 łyżki tahiny
– 2-3 łyżki oliwy z oliwek
– ¼ łyżeczki soli
opcjonalnie: ½ łyżeczki mielonego kminku
Przygotowanie
Włóż buraki, ciecierzycę i czosnek do robota kuchennego i miksuj przez 1 minutę, aż się zmielą. Dodaj wszystkie pozostałe składniki i miksuj do uzyskania kremowej konsystencji. Powinno mieć trochę ziarnistej konsystencji, to jest ok. Jeśli jest sucha lub chcesz ją rozrzedzić i nadać jej bardziej kremową konsystencję, dodaj więcej tahini lub wody, aż konsystencja Ci odpowiada.
Dostosuj przyprawy, dodając w razie potrzeby więcej soli, kminku, oliwy z oliwek lub soku z cytryny.
Przechowywać w lodówce dobrze przykryty, przez 4-5 dni lub użyć natychmiast.
Smacznego.