Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Ciasta Dekoracje ciast Deser Kremy, glazury Pora Na Posiłek Przepisy

Słodkie tartaletki z Mikołajem pod kloszem

Mała słodka niespodzianka pod kopułą – Mikołaje.


Krok I.
Kruche ciasto
Składniki:
250 g mąki uniwersalnej
150g niesolonego masła
55g wody
6g cukru
1 g soli
1 żółtko
Do przesianej mąki, dodaj pokrojone masło, wodę, cukier, żółtko i szczyptę soli. Szybko wymieszaj, zagnieć ciasto, następnie odstaw do lodówki na 30 minut. Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj, a następnie potnij na paski o szerokości około 1,5 cm.
Trzy paski ciasta zlep na jednym z końców w zwartą nasadę. Ostrożnie zapleć warkocz z trzech pasków ciasta.
Wytnij z ciasta podstawę pod warkocz, włóż w obręcz a następnie dookoła obręczy ułóż warkocz. Środek wypełnij fasolą na papierze do pieczenia. Piecz przez 15 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni. Po tym czasie wyjmij fasolę a ciastka posmaruj rozmąconym żółtkiem z łyżeczką mleka. Piecz jeszcze 15 minut. Wyjmij i odstaw do wystudzenia.
Krok II.
Przeźroczyste kopuły z izomaltu:
– Izomalt 180g (1 szklanka) podgrzewaj do rozpuszczenia
lub z cukru:
– cukier 150g, woda 40g, syrop skrobiowy lub glukoza 100g
Dodaj powyższe 3 składniki i zagotuj do 150C (302F).
Izomalt?
Nie ma zapachu i ma słodki smak, jest 0,45 razy słodszy od cukru, ale smakuje podobnie do cukru, nie ma posmaku i jest orzeźwiający.
Największą zaletą Izomaltu jest to, że nie powoduje brązowienia podczas ogrzewania.
Dzięki temu możesz uzyskać jasny i przejrzysty produkt. UWAGA: PRACA Z IZOMALTEM WYMAGA DUŻO SKUPIENIA I OSTROŻNOŚCI, TOPI SIĘ W WYSOKIEJ TEMPERATURZE CO GROZI OPARZENIEM.
Przygotowanie kopuł:
Wsyp izomalt do rondelka, podgrzewaj do zagotowania. Wlej 2 łyżki do silikonowej formy w kształcie półkuli i przekręcając formą rozprowadź po ściankach. Odstaw do wystudzenia. Powtórz czynność z pozostałym izomaltem ( w razie potrzeby podgrzej).
Krok III.
Przygotowanie Mikołai:
– 3 białka
– 180g cukru
Ubij białka z cukrem na puszystą masę. Część białka zabarw na czerwono, część na czarno lub granat, łyżkę na kremowo, zostaw trochę białego białka. Wymodeluj Mikołaje, wstaw do piekarnika na 1,5 godziny w temperaturze 80 stopni.
Krok IV.
Bita śmietana:
– szklanka śmietany 36%
– łyżka cukru pudru
– 2 łyżki serka mascarpone
– odrobina wanilii
Schłodzoną śmietanę zmiksuj z serkiem mascarpone, dodaj cukier i wanilię, miksuj przez chwilę. Przełóż do woreczka spożywczego z ozdobną tylką.
Krok V.
Składanie ciastka z Mikołajem pod kopułą:
W środek ciastka wyciśnij trochę kremu śmietanowego, ustaw na środku Mikołaja, przykryj kopułką z izomaltu. Dookoła kopuły wyciśnij ozdobne rozety.
Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ