Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Kremy, glazury Przepisy sosy

Glazura balsamiczna

Zdrowie na Ceneo

Potrzebujesz tylko jednego składnika – butelki octu balsamicznego – na najlepszą glazurę balsamiczną. Chociaż wiele przepisów wymaga dodatkowego słodzika (często w postaci granulowanego cukru lub miodu), ocet balsamiczny jest naturalnie słodki i staje się jeszcze słodszy, gdy gotuje się w glazurze.
Ponieważ ocet balsamiczny paruje z wiekiem, wysokiej jakości ocet balsamiczny (często najdroższy w sklepie) jest w rzeczywistości dość syropowaty. Ten przepis ma na celu stworzenie tego samego doświadczenia z każdą butelką balsamiczną w twojej spiżarni, ale pamiętaj, że w zależności od tego, jak skoncentrowany jest twój ocet, czas potrzebny na ugotowanie się do glazury będzie różny. Szukasz octu, który pokryje grzbiet łyżki – powinien być gęsty, a jednocześnie rozlewny, podobny do rozgrzanego miodu. Szkliwo będzie gęstnieć, gdy się ochładza, więc wyłączaj ogrzewanie na minutę lub dwie, zanim będzie gotowe.
Zastosowania domowej glazury balsamicznej
Gdy twoja glazura zostanie schłodzona, zastosuj do: – jako mżawka na sałatkę caprese; na grube plastry bruschetty; do grillowanych warzyw, kurczaka, wieprzowiny, steku lub łososia; soczystych letnich jagód; na pizzę z cienką skórką; nawet lody waniliowe. Jest to również doskonały dodatek do talerza serowego.
Glazura balsamiczna:
– 2 kubki octu balsamicznego
Czas gotowania: od 20 minut do 25 minut
– otrzymasz ​​1/2 szklanki glazury balsamicznej

Wlej ocet do małego garnka i doprowadź do wrzenia na średnim ogniu. Zredukuj ogień do średniego i gotuj na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż ocet zgęstnieje, przykrywa grzbiet łyżki i zmniejsza się do około 1/2 szklanki. Odstaw do ostygnięcia – szkliwo lekko zgęstnieje, gdy się ochładza.
Przechowywanie: Polewę balsamiczną można przechowywać w hermetycznym pojemniku w lodówce przez okres do 1 miesiąca.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ