Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Dipy i Humusy Pasty Przepisy

Pasta z suszonych pomidorów i ciecierzycy

Pasta na bazie ciecierzycy i suszonych pomidorów jest idealna na kanapki, do tortilli oraz makaronu. Humus z suszonymi pomidorami, to również świetny pomysł na dip do chrupiących warzyw pokrojonych w słupki.
Pasty kanapkowe, to świetny pomysł, aby odmienić nudne kanapki i przy okazji zjeść coś pysznego i wartościowego. Są nie tylko zdrowe, ale również proste i szybkie w przygotowaniu. Pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów będzie też doskonałym dodatkiem do dań dla dzieci. Wystarczy posmarować nią pieczywo lub dodać do makaronu i pożywny posiłek dla malucha gotowy.
Składniki
– 300 g ciecierzycy w zalewie (gotowanej na parze)
– 100 g suszonych pomidorów w oleju
– 1 mały ząbek czosnku
– 1 łyżeczka oleju z suszonych pomidorów (lub oliwy z oliwek)
– sól i pieprz
Sposób przygotowania
Ciecierzycę odsącz z zalewy.
Pomidory suszone pokrój na mniejsze kawałki, czosnek posiekaj.
Do pojemnika blendera lub innego wyższego naczynia wrzuć odsączoną ciecierzycę, dodaj suszone pomidory, czosnek oraz olej z suszonych pomidorów lub oliwę z oliwek, wszystko razem zblenduj na gładką masę i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Pasta z ciecierzycy, to idealny dodatek zarówno do pieczywa, tortilli, jak i makaronu.

Przechowanie:
Humus z suszonymi pomidorami możesz przechowywać w lodówce nawet do 3-4 dni. Najlepiej przełożyć go do szklanego naczynia.

Smacznego.