Czym smarować ciasto francuskie przed pieczeniem

Ciasto francuskie bez posmarowania przed pieczeniem, wygląda blado i mało apetycznie po wyjęciu z piekarnika. Warto wiedzieć, czym smarować ciasto francuskie przed pieczeniem, by pięknie lśniło.


Domowe wypieki mają różny kolor: niektóre produkty okazują się rumiane, z błyszczącą skórką, inne są lekkie, w innych złote, ale bez połysku lub całkowicie blade. Aby nie zgadywać, jaka będzie skórka, stosuje się różne kompozycje glazury.
Do smarowania ciasta francuskiego sprawdzi się:
I. Jajko.
Smarowanie ciasta jajkiem – roztrzepanym/rozbełtanym, zapewni wypiekowi blask.


II. Żółtko jaja z odrobiną soli.
Dokładnie je roztrzep, dodaj szczyptę soli – wypiek nabierze bardziej rumianego koloru.


III. Białko jaja ze szczyptą soli.
Ciasto nie nabierze brązowej barwy, ale za to będzie ładnie lśnić.


IV.Mleko
Okazuje się, że kiedy zabraknie nam jajek w lodówce, to możemy posmarować je mlekiem. Sprawi ono, że ciasto będzie bardzo chrupkie.


V. Roztopione masło
Nasz wypiek – na przykład rogaliki czy bułeczki – możemy posmarować także roztopionym masłem. Nawilży wierzch ciasta francuskiego i będzie one jeszcze smaczniejsze.


VI. Miód
Posmarowane miodem mają błyszczącą słodką skórkę i pysznie pachnie miodem.


VII. Woda z solą
Jak posmarować ciasto, aby skórka była miękka i niezbyt ciemna? Do tego odpowiednia jest zwykła woda pitna.


VIII. Niczym nie posmarowane ciasto francuskie jest blade i trochę suche.

Jeśli nie masz w lodówce jajek, to wypróbuj te proste triki!

Dodaj komentarz