Tramezzino w łososiu, crostini z ogóreczkiem, mini kanapki – smacznie i szybko

Niezastąpiony łosoś, król kanapek – szybko i smaczne, oto propozycja na imprezę, urodziny czy spotkanie towarzyskie. Dobrym rozwiązaniem są mini kanapki z kawiorem, jeżeli nasi goście nie zagustują w łososiu i kawiorze warto przygotować crostini z wędliną i ogóreczkiem.
I. Tramezzino w łososiu
– tost tramezzino
– łosoś wędzony
– awokado
– łyżeczka soku z cytryny
– serek śmietankowy

Umyte awokado przekrój wzdłuż na dwie połowy, nacinając je do pestki. Połówki awokado przekręć w przeciwnych kierunkach. Po przekręceniu awokado ładnie się rozłamie, pozostawiając pestkę w jednej z połówek. Ostrzem noża uderzamy w pestkę aby się przyczepiła.
Delikatnie przekręcamy nożem pestkę i podnosimy do góry. Miąższ oddzielamy łyżką od skórki.
Awokado przełóż do miseczki, skrop cytryną, dopraw solą i pieprzem, rozgnieć na miazgę.
Tost tramezzino posmaruj awokado, przykryj drugim, posmaruj serkiem śmietankowym i przykryj następnym. Pokrój na małe kwadraty lub prostokąty np. 3x4cm. Odkrój pasek łososia i owiń nim każdy kawałek tramezzino. Udekoruj rozmarynem, zepnij pikerem.
II. Crostini z kawiorem
– tost
– masło
– kawior czerwony i czarny
– listki pietruszki

Z tostu wytnij nieduże kółka obręczą, posmaruj masłem, połóż listek pietruszki i na każdym pół łyżeczki kawioru czarnego lub czerwonego.
III. Crostini z ogóreczkiem
– chleb żytni
– masło
– szynka okrągła
– ogórek konserwowy pikle
– krucha sałata

Chleb pokrój na małe kromki, posmaruj masłem, połóż liść sałaty. Wędlinę złóż na czworo, ułóż na sałacie, na górę połóż mały ogórek konserwowy.
Smacznego.

Dodaj komentarz