Soczysta pierś z kurczaka z patelni – w tym przepisie pieczona pierś z kurczaka marynowana jest w oliwie z dodatkiem papryki, tymianku i curry. Dzięki marynacie mięso jest wyjątkowo delikatne. Świetnie sprawdzi się do obiadu, sałatek czy kanapek.
Soczysta pierś kurczaka jest dość prostym do przygotowania posiłkiem.
Składniki:
– filet z kurczaka 2 sztuki
– tymianek suszony 1/3 łyżeczki
– oliwa 2 łyżki
– pieprz czarny mielony 1/3 łyżeczki
– przyprawa do kurczaka złocista skórka 2 łyżki
– przyprawa curry orientalna szczypta
– papryka słodka mielona 1 łyżeczka
– liść lubczyku suszony 1/3 łyżeczki
– 1 papryka świeża czerwona
Mięso opłucz, oczyścić z kostek i błonek, a następnie osusz ręcznikiem papierowym i ponacinaj w kratkę. Wszystkie składniki marynaty połącz ze sobą i natrzyj mięso. Wstaw do lodówki na 1-2 godziny. Może być w lodówce również całą noc.
Zamarynowane mięso przełożyć na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju – nacięciami do góry. Smaż na średnim ogniu ok. 10 minut, zmniejsz ogień, patelnię przykryj przykrywką i duś ok. 20 minut. Pod koniec dodaj paprykę pokrojoną w drobne paski.
Przed podaniem można polać sosem pieczeniowym. Taka pierś z kurczaka to wyśmienity posiłek, który wszyscy domownicy czy goście zjedzą z apetytem.
Moja wersja podania z frytkami i surówką z kapusty pekińskiej (przepis na surówkę tu).
Smacznego.