Smażone Krewetki są chrupiące i pyszne, a do tego łatwe w przygotowaniu! Wypróbuj ten ulubiony przepis, który możesz przygotować w domu w kilka minut! Łatwa przekąska na każde spotkanie.
Składniki:
– 300g krewetek gotowanych w skorupkach
– awokado
– 2 pomidory rzymskie
– łyżka oliwy z oliwek
– łyżeczka soku z cytryny
– sól i pieprz
– małe pucharki, kieliszki
Składniki na ciasto:
– szklanka ciemnego piwa (200ml)
– 50g mąki pszennej
– 50g mąki kukurydzianej
– 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
– przyprawa Old Bay 1 łyżeczka
– sól, pieprz
– mąka do obtaczania krewetek
– olej do smażenia
Przygotuj ciasto
W czasie gdy zajmiesz się przygotowaniem warzyw i krewetek, ciasto będzie odpoczywało.
Ważne jest, by ciasto zrobić odpowiednio wcześniej, ponieważ powinno odstać przynajmniej 15 minut, by gluten zawarty w mące miał czas rozkleić się i połączyć się z wodą.
Do naczynia wysokiego wlej ciemne piwo, dodaj mąkę pszenną, kukurydzianą, proszek do pieczenia, przyprawę Old Bay, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Użyj blendera, zmiksuj.
Obierz krewetki nie odrywając ogonka.
Awokado obierz, pokrój w kostkę. Pomidor umyj, również pokrój w kostkę, połącz z awokado, dodaj sok z cytryny, sól i pieprz, wymieszaj, na koniec dodaj oliwę z oliwek.
Smażenie krewetek
Na patelnię z grubym dnem wlej ok. 1/2 litra oleju i rozgrzej. Złap krewetkę za ogonek, zanurz w mące, następnie w cieście i przenieś do oleju. Smaż w głębokim oleju w temperaturze 160 stopni na rumiano (ok.2min). Po wyjęciu układaj na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar oleju.
Układanie w pucharku
Do każdego pucharka włóż po dwie łyżeczki mieszanki awokado z pomidorem, po jednej krewetce w cieście, włóż małe widelczyki i listek ziołowy np. pietruszka.
Smacznego.