Kuleczki z ziemniaków są idealne na spotkania rodzinne i w gronie znajomych, kiedy na stole pożądane są przede wszystkim szybkie i smakowite kąski na jeden raz!
Ziemniaczane kuleczki mają chrupiącą „skórkę” i rozpływające się wnętrze. Usmażone na złoto małe pulpeciki – w sam raz na góra dwa kęsy na każdą imprezę i przyjęcie! Podawaj z dowolnym sosem lub ketchupem łagodnym lub ostrym.
Składniki
– 600g ziemniaków
– 0.5 pęczka szczypiorku
– 2-3 łodyżki natki pietruszki
– 100g boczku surowego wędzonego
– 1 ząbek czosnek czosnku
– łyżeczka mielonej papryki
– 5g pieprz i sól
– 2 jajka
– 200g sera żółtego
– 100g mąki pszennej
– 100g bułki tartej
Ugotowane i potłuczone ziemniaki przełóż do miski i wystudź.
Posiekaj drobno szczypiorek, a boczek pokrój w kostkę. Ser pokrój w ok 1 cm kostkę.
Do ziemniaków dodaj szczypiorek, pietruszkę boczek, czosnek przeciśnięty przez praskę, wbij jajko oraz dopraw pieprzem, solą. Całość dokładnie wymieszaj.
Z gotowej masy nabieraj ok. łyżkę i formuj w dłoniach małe placuszki. Na środek każdego połóż kuleczkę sera i zwiń całość w kulkę z serowym środkiem (masa powinna dokładnie zakrywać ser). Powtarzaj ten krok aż zużyjesz całą ziemniaczaną masę.
W 3 miseczkach przygotuj mąkę, bułkę tartą i roztrzepane jajko. Każdą ziemniaczaną kuleczkę obtocz po kolei w mące, jajku, bułce tartej.
Na patelni rozgrzej sporo oleju (powinien sięgać do połowy ziemniaczanej kuleczki). Smaż po kilka kuleczek na raz, aż będą złociste, następnie odsącz na papierowym ręczniku.
Dobra rada
Gotowe kuleczki możesz podgrzać przez 5 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C – ser się wtedy idealnie roztopi, a panierka będzie chrupiąca. Możesz również użyć kuchenki mikrofalowej, podgrzewanie wtedy jest krótsze – ok. 30 sekund.
Ziemniaczane kuleczki są gotowe – to idealna przekąska na przyjęcie!
Smacznego.