Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Dania mięsne Przystawka, przekąska

Szparagi w otulinie z boczku – pyszna przekąska

Szparagi z boczkiem stanowią smaczna przekąskę lub przystawkę nie tylko dodatkiem do dań głównych podczas uroczystych obiadów również jako przystawka do kolacji lub imprez rodzinnych. Co ważne szparagi z boczkiem można smażyć na patelni, grillować lub zapiekać w piekarniku. Jeśli będziecie wybierać boczek do szparagów, szukajcie cienko pokrojony boczek wędzony, nada szparagom intensywnego aromatu podczas pieczenia.
Zapiekane w piekarniku szparagi zawinięte w plasterki boczku są łatwe do wykonania. To dobry przepis na szparagi dla osób, które jeszcze nie robiły szparagów.
Składniki:
– świeże szparagi
– boczek wędzony surowy
– sól i pieprz do smaku
– oliwa z oliwek

Szparagi obieramy skrobaczką do warzyw z twardych włókien i skórki. Główkę szparaga zostawiamy bez obierania!
Lekko solimy, doprawiamy pieprzem i skrapiamy oliwą z oliwek (ostrożnie z oliwą ponieważ w trakcie zapiekania, z boczku wytopi się tłuszcz). Każdą szparagę ściśle owijamy plasterkiem boczku. Układamy do naczynia i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 20-25 minut.
Bardzo smaczne podane na gorąco.
Szparagi zapiekane w boczku można podać z jajkiem sadzonym.


Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ