Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Ciasta Deser Domowe wyroby Przepisy

Sernik szachownica z zeszytu mojej mamy

Zawsze uważałam, że najlepsze ciasta są z zeszytu mojej mamy. Wystarczy użyć prawidłowych składników np. nie sera z wiaderka, a prawdziwego twarogu, produkty mają mieć temperaturę pokojową, a nie prosto z lodówki itd. Sernik szachownica z podanych produktów jest na dużą blachę 35×24, można zmniejszyć ilość produktów np. na pół, wtedy użyj blaszki mniejszej. Wysokość mojej blaszki to 6cm, dlatego użyłam papieru do pieczenia aby podnieść trochę brzegi :), ciasto urosło mi ponad blaszkę.
Składniki:
– 1 margaryna do pieczenia
– 1 szk. cukru
– 1,5 szk. mąki
– 2 łyżki kakao
– 5 jaj
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– aromat cytrynowy
Oddziel żółtka od białek. Margarynę ucieraj z cukrem, dodając po jednym żółtku. Mąkę przesiej przez sito, wymieszaj z proszkiem do pieczenia i kakao, dodaj do ucieranej margaryny. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj partiami do ciasta, mieszaj delikatnie, na koniec wlej kilka kropel aromatu cytrynowego, wymieszaj. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, wlej ciasto, wyrównaj. Włóż do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piecz przez 35 minut. Przygotuj masę twarogową.
Masa serowa:
– 1,5kg twarogu
– 25 dkg cukru
– 25 dkg masła
– 8 jaj
– cukier wanilinowy
– 2 łyżka mąki ziemniaczanej
– 1 łyżka mąki pszennej
– 2 łyżki soku z cytryny (lub aromat cytrynowy)
opcjonalnie: rodzynki
Twaróg przepuść przez maszynkę lub wyciskarkę, przełóż do miksera i ucieraj z cukrem, cukrem wanilinowym i masłem, stopniowo dodaj po jednym żółtku, następnie mąkę ziemniaczaną, pszenną, sok z cytryny. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj partiami do ciasta, mieszaj delikatnie.
Upieczone ciasto kakaowe przekrój wzdłuż na dziewięć paski. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż pięć paski ciasta w odstępach.
Przestrzenie między paskami ciemnego ciasta wypełnij masą serową. Następnie na paskach, w których znajduje się masa serowa układaj pozostałe paski ciemnego ciasta.
W wolne przestrzenie wlej pozostałą masę serową. Odrobiną masy pokryj także paski ciasta. Całość piecz w 180 stopniach przez godzinę. Po ostudzeniu ciasto posyp cukrem pudrem lub polej polewą.


Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ