Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Przystawka, przekąska

Świąteczne przekąski – Bałwanki

Święta i zima zbliżają się dużymi krokami. Dobrze jest takim zimowym akcentem przyozdobić stół. Bałwankowe przekąski z masy serowej są proste i szybkie w wykonaniu.
Składniki:
– 200g twarogu chudego
– 100g serka topionego
– 100g serka śmietankowego
– łyżeczka pieprzu grubo mielonego
– sól do smaku
– czarne oliwki
– ser żółty
– koperek
– czarnuszka

Opcjonalnie: ząbek czosnku dla podkreślenia wyrazistości masy serowej.
Twaróg przeciskamy przez praskę, łączymy z serkiem topionym, serkiem śmietankowym, dosypujemy pieprz, doprawiamy do smaku solą. Całość dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Schładzać w lodówce ok. 30 minut.
Łyżeczką nabieramy trochę masy serowej i w dłoniach formujemy malutkie kuleczki (im mniejszej tym łatwiej później je jeść).
Ser żółty kroimy w prostokąty np. 2x1x1cm – będą podstawą do bałwanków. Oliwki kilka kroimy wzdłuż i kilka w poprzek.
Na żółty ser kładziemy po dwie kuleczki jedna na drugą. Z oliwek formujemy kapelusz dla bałwanka, nabijamy na szpatułkę i wbijamy w serowe kulki. Oczy i guziczki bałwanka robimy z czarnuszki, brwi i usta z oliwek, nosek z marchwi, gałązka kopru jest rózgą.


Mimikę bałwanków można dowolnie dekorować według swojego upodobania od wesołego do złego 🙂
Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ