Croustades z jajecznicą na bekonie, mini croustade z pastą i łososiem, koreczki z szynką, pomidorkiem pod muszką

Idealny zestaw przekąsek na rozpoczęcie świątecznych uroczystości! Spróbuj świeżych i lekkich, chrupiących croustades które stanowią doskonałą bazę dla kanapek, ale zamiast tego możesz użyć krakersów lub prażonych plasterków bagietki.
Dla miłośników mięsa – udekoruj kawałkami chrupiącego boczku.

I. Croustades wypełnione jajecznicą na bekonie
składniki na 6 sztuk dużych croustades
– boczek wędzony surowy (12 paski)
– 3 jajka
– 2 łyżki mleka
– mini papryczka czerwona i żółta
– sałata
– 6szt croustades dużych
– sól i pieprz do smaku
Rozgrzej patelnię i usmaż 6 paski boczku w całości, odłóż i przekrój na pół. pozostały boczek pokrój w drobne paseczki i smaż na tej samej patelni, dodaj połowę pokrojonej w kostkę paprykę czerwoną i żółtą, chwilę smaż. W między czasie wybij jajka do miseczki, dodaj mleko, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Wylej na patelnię z boczkiem i papryką, smaż aż jajko się zetnie.
Do miseczki croustades włóż liść sałaty, dwa kawałki usmażonego boczku, uzupełnij jajecznicą, włóż słupek papryki czerwonej i żółtej.

II. Mini croustade, pasta z kawioru i łosoś
– mini croustade
– pasta z kawioru czerwonego
– wędzony łosoś
dodatkowo: gałązki rozmarynu i czarnuszka
Łososia pokrój w paseczki i zwiń w różyczki. Do mini croustade włóż różyczkę z łososia, wyciśnij rozetę z pasty z kawioru. Posyp kilkoma ziarenkami czarnuszki, udekoruj gałązką rozmarynu.

III. Koreczek z wstążeczką, szynką i pomidorkiem
– serek haloumi
– pomidorki koktajlowe
– szynka
– cebulka konserwowa
– makaron farfalle
– pikery
Ser haloumi pokrój w kwadraty i z grilluj (może być na patelni do grillowania). Pomidorki przekrój na pół wzdłuż, szynkę w paski. Makaron farfalle ugotuj al dente w osolonej wodzie.
Na piker włóż kokardkę farfalle, cebulkę konserwową i zrolowany pasek szynki. Połowę pomidorka połóż na serek haloumi i wbij piker. udekoruj listkiem z pietruszki.
Smacznego

Dodaj komentarz