Łyżki gruszkowe z porto, gorgonzolą i chrupiącą pancettą. Piramidki gruszkowe
Łyżki gruszkowe z porto, gorgonzolą i chrupiącą pancettą.
Pancetta – dojrzewający boczek wieprzowy pochodzący z Włoch. Podobny produkt występuje w kuchni chorwackiej oraz korsykańskiej.
I. Łyżki z gruszką
Składniki:
– 3 plasterki pancetty (boczek rolowany)
– 50 g Gorgonzoli
– 100 g gruszek w syropie (z puszki)
– 1 łyżka świeżej śmietanki
– 1 łyżka czerwonego porto
– 12 gałązek natki pietruszki płaskolistnej
– pieprz
Instrukcja
Delikatnie podgrzej plastry pancetty na patelni z powłoką nieprzywierającą, zwiększ ogień, gdy tłuszcz zacznie się topić i smaż, aż się zarumienią. Odsącz na papierze kuchennym.
Za pomocą widelca rozgnieć gorgonzolę ze śmietaną.
Gruszki pokrój w drobną kostkę, dodaj porto i wymieszaj. Rozdziel pomiędzy łyżkami do przystawek. Dodaj gorgonzolę, pieprz i na koniec pokruszoną pancettę.
Udekoruj natką pietruszki i podawaj w temperaturze pokojowej.
Wskazówka dotycząca gotowania
Nie dodawaj soli: pancetta i gorgonzola są już wystarczająco osolone!
II. Piramidki gruszkowe
– świeże gruszki Konferencja
– ciemne winogrono
– orzechy pekan
– gorgonzola 50g
– łyżka śmietany gęstej 18%
– pikery
Umyj i osusz gruszki, pokrój w grubsze plastry. Za pomocą widelca rozgnieć gorgonzolę ze śmietaną. Połóż jeden plaster gruszki, wyciśnij gorgonzolę, przykryj drugim plastrem, połóż pół winogrona i orzech pekan. Całość zepnij pikerem.
Smacznego.