Tatar z buraków z kremem grochowym i karmelizowanymi orzechami pekan
To, co sprawia, że tatar z buraków jest tak smaczny, to różne struktury i różnorodne smaki. Kostki buraków i malin są ładne, słodkie i świeże, mają lekką kwaskowatość. Do tego pikantny i kremowy krem z groszku. A na zakończenie chrupiące, karmelizowane kawałki orzechów pekan. Świetne połączenie, jeśli mogę tak powiedzieć!
Ten tatar z buraków jest pyszny!
Składniki:
– 1 mała torebka rukoli
– 3 ugotowane buraki, pakowane próżniowo
– 1 łyżka octu balsamicznego
– 1 łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
– 125 gramów malin
– 150 gramów groszku konserwowego lub mrożonego
– 1 łyżka posiekanej świeżej mięty
– 125 gramów mascarpone
– 3 garści niesolonych orzechów pekan
– 3 łyżki miodu
Instrukcje
Orzechy pekan pokroić na kawałki i prażyć na suchej patelni, aż lekko się zarumienią. Następnie dodaj miód i poczekaj, aż wszystkie kawałki orzechów pokryją się błyszczącą warstwą. Wyłóż karmelizowane orzechy pekan na kawałek papieru do pieczenia i poczekaj, aż ostygną i stwardnieją.
Umieść miętę i groszek w robocie kuchennym i miksuj, aż groszek będzie całkiem miałki. Następnie dodać mascarpone i włączyć maszynę, aż wszystko się dobrze wymiesza. Nie uruchamiaj urządzenia dłużej, niż jest to konieczne, aby krem pozostał twardy.
Buraki pokroić w bardzo drobną kostkę i włożyć do miski. Odłóż 4 maliny na bok, a resztę pokrój na małe kawałki. Dodaj je do miski z burakami. Dodaj ocet balsamiczny i oliwę z oliwek i wszystko dobrze wymieszaj.
Rozłóż rukolę pomiędzy talerzami. Połóż pierścień na środku talerza i wypełnij go do połowy mieszanką buraków i malin. Naciśnij trochę. Następnie na wierzch wyłóż odrobinę kremu grochowego i wygładź. Posyp warstwę karmelizowanych orzechów pekan i udekoruj maliną. Powtórz tę czynność dla wszystkich talerzy.
Smacznego.