Mini hamburgery grillowane – zaskocz swoich gości

Hamburgery kojarzą się często z amerykańskim jedzeniem typu fast food. Faktycznie, pierwotnie umieszczono mięso w bułce, aby można było jeść je bez sztućców, na stojąco. Potrawę tę spopularyzowały bary szybkiej obsługi, które od dziesięcioleci sprzedają ją jako flagowy produkt w USA. Ale często jada się tam również domowe hamburgery, przyrządzane na grillu podczas przyjęcia w ogródku.


Wersja tradycyjna — z wołowiną, świetnie sprawdzi się na grillu. Żółtka dodane do mięsa domowych burgerów pomagają formować zgrabne kotleciki.
Potrzebujesz:
– grillowane hamburgery
– pomidory pokrojone w plastry
– ogórki konserwowe w plastrach
– cebula w plastrach
– sałata
– ketchup z majonezem
– serek topiony cheddar w plastrach
– mini bułeczki do hamburgerów
Składniki na hamburger:
– 400g wołowiny mielonej (dobrej jakości)
– 3 żółtka
– płaska łyżeczka soli
– pieprz do smaku
Wszystkie składniki na hamburgery razem wymieszaj, uformuj małe kotleciki ( nie większe jak bułka), układaj na grillu.
Hamburgery grilluj 4-6 minut z każdej strony w zależności od wielkości burgera i od temperatury grilla. W trakcie smażenia kotletów nie dociskamy szpatułką do grilla, bo wypłynie z nich smaczny sos i nie będą soczyste, a na tym nam bardzo zależy!
Pod koniec na każdym połóż kawałek sera cheddar. Hamburgery zsuń na bok, porozkładaj przekrojone mini bułeczki aby je podgrzać.
Zacznij układać: spód mini bułeczki posmaruj majonezem i ketchupem lub ulubionym sosem, połóż liść sałaty, hamburger z serem, plaster cebuli, pomidora, ogórka konserwowego, przykryj górną częścią bułki posmarowanej majonezem i ketchupem. Zepnij wykałaczką. Podawaj od razu jeszcze ciepłe.

Smacznego.

Dodaj komentarz