Łatwo jest zrobić hummus w domu, używając zaledwie kilku produktów ze spiżarni. Podawać skropione najwyższej jakości oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia i posiekaną natką pietruszki.
Ciecierzyca w puszkach z tyłu Twojej szafki może teraz zdziałać o wiele więcej. Użyj ich w tym prostym przepisie na hummus, aby przygotować lekką, ubitą pastę do smarowania, która jest nieporównywalnie lepsza od wersji, które prawdopodobnie znajdziesz w sklepie spożywczym.
Czas przygotowania wynoszący 10 minut sprawia, że jest to najlepszy przepis na hummus, który można przechowywać w lodówce, aby przygotować się na przekąskę w ostatniej chwili.
Przepis jest świetny – łatwy i prosty! Nie kupuję hummusu od kilku lat.
Składniki:
– puszka ciecierzycy (gotowana na parze)
– 2 łyżki soku z cytryny
– ząbek czosnku
– ½ filiżanka tahini, dobrze wymieszana
– ¾ łyżeczki (lub więcej) sól koszerna
– świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
– ¼ łyżeczki mielonego kminu
– 3 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie
Krok 1
Zacznij od przygotowania wszystkich składników: Odcedź ciecierzycę, przełóż na sitko lub durszlak i dokładnie opłucz. Pozwól, aby ponownie odciekły, podczas gdy będziesz robić inne przygotowania.
Krok 2
Przekrój cytrynę na pół, usuń widoczne nasiona i wyciśnij sok do małej miski. Weź 2 łyżki soku.
Krok 3
Rozgnieć ząbek czosnku płaską stroną noża na desce do krojenia i usuń skórkę. Kontynuuj ucieranie bokiem noża, aż powstanie pasta.
Krok 4
Połącz odsączoną ciecierzycę, 2 łyżki soku z cytryny, czosnek, ½ szklanki tahini, ¾ łyżeczki soli, pieprz, ¼ łyżeczki kminu i 2 łyżki wody w robocie kuchennym.
Krok 5
Przetwarzaj, aż będzie gładka pasta, około 1 minuty.
Krok 6
Wlej 3 łyżki oleju, następnie kontynuuj proces, aż hummus będzie bardzo lekki i kremowy, około 1 minuty dłużej. Spróbuj i dopraw, jeśli to konieczne.
Porady
Sposób przechowania: Hummus można przygotować 4 dni wcześniej. Przełożyć do szczelnego pojemnika i schłodzić.
Smacznego.