Nie tylko świetnie smakują, ale też genialnie się prezentują! Szybkie i proste w wykonaniu rożki z rukoli możesz napełniać dowolną pastą. Doskonale sprawdzą się na imprezach, eventach, spotkaniach firmowych z dodatkiem np. pasty z łososia jako przystawka.
Składniki na ciasto:
– 2 łyżki miękkiego masła
– 75 g świeżej rukoli
– 125 g mąki pszennej
– 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka płaska soli
Przygotowanie:
Rukolę blenduj z masłem, resztę zrób na stolnicy lub w miseczce. Wsyp mąkę, sól, proszek do pieczenia i zblendowaną rukolę z masłem. Wszystkie składniki zagnieć. Rozwałkuj ciasto na grubość 0,3 mm i potnij w paski o szerokości 1 cm. Takim paskiem owijaj metalowe rurki do pieczenia wysmarowane masłem lub olejem.
Rurki piecz w rozgrzanym piekarniku do 180 C ok. 15 minut, aż się lekko zarumienią.
Rurki napełniaj dowolną pastą.
Smacznego.