Tahini, to orientalny krem sezamowy sporządzony z rozdrobnionych nasion sezamu, z odrobiną oleju, aż do uzyskania gładkiej pasty. Przyprawa ta jest szeroko stosowana w kuchni orientalnej (humus, szaszłyki, sosy itp.) Bardzo bogata w wapń i fosfor, a mimo to dostarcza 590 kalorii w 100 gramach!
Tahini to pasta będąca podstawą wielu kuchni, szczególnie śródziemnomorskiej i Bliskiego Wschodu. Jest wegańskie, bezglutenowe, ma orzechowy smak i jest proste w przygotowaniu.
Przygotuj:
– 1 szklanka sezamu
– 2 – 4 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie
Sezam prażyć porcjami w zależności od wielkości patelni. Rozgrzej dużą patelnię, zmniejsz ogień do minimum, wsyp partię sezamu i upraż go co chwilę mieszając i uważając aby się nie przypalił bo stanie się gorzki. Sezam będzie gotowy gdy nabierze delikatnie złotego koloru (uwaga będzie bardzo gorący). Przesyp do miski i upraż kolejno pozostałe partie sezamu.
Uprażony sezam wsyp do wysokiego i wąskiego plastikowego pojemnika z wyposażenia blendera ręcznego. Można też użyć rozdrabniacza lub mini melaksera, ewentualnie dużego melaksera jeśli mamy odpowiednio dużo sezamu.
Sezam należy miksować cierpliwie i dość długo, ok. 10 minut. Jeśli będzie przywierał do boków pojemnika, należy co jakiś czas wymieszać go łyżką. Dopiero po dłuższym miksowaniu sezam zacznie wydzielać olej i nabierze odpowiedniej, gładkiej konsystencji.
Aby nieco przyspieszyć uzyskanie gładkiej pasty, dodaj oliwę. Dzięki niej tahini będzie też miało rzadszą konsystencję.
Ostudzić, można doprawić szczyptą soli.
Sposób przechowania:
Przełóż do słoika, zakręć i wstaw do lodówki. Wykorzystaj w przeciągu miesiąca. Jeśli mieszanina się rozdzieli, ponownie zamieszaj tahini, aby wszystko ponownie połączyć.
Smacznego.