Sos Sriracha to tajski pikantny sos z przetartych papryczek chilli z dodatkiem czosnku, cukru i octu. Nazwa sosu pochodzi od nazwy miejscowości Sri Racha w Tajlandii. Sos jest bardzo popularny w Tajlandii, o czym przekonali się turyści odwiedzający ten egzotyczny kraj. Jednak żeby delektować się ostrym sosem Sriracha, nie trzeba jechać do Tajlandii. W sezonie na paprykę można przygotować samemu sos i przechować go w słoikach. Sos Sriracha jest błyskawiczny w przygotowaniu.
Krojąc ostrą paprykę należy zachować ostrożność. Kroić w rękawiczkach i dobrze umyć wszystkie narzędzia, jakie miały kontakt z papryką. Unikać kontaktu z oczami i drogami oddechowymi. Zawarta w ostrej papryce kapsaicyna, nie jest toksyczna, ale wysoko drażniąca.
Składniki:
– 1,5 słodkiej czerwonej papryki, pokrojonej w drobną kostkę
– 7 papryczek chilli
– 7 ząbków czosnku, obranych i zmiażdżonych
– 4 łyżki miodu
– 50ml octu ryżowego
– 2 łyżki oleju sezamowego
– 3 łyżki przecieru pomidorowego
– 1,5 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Do malaksera wrzucić papryki i czosnek, cukier, ocet, przecier pomidorowy i olej sezamowy, zmiksuj. Zmiksowany sos wlej do rondla, dopraw solą, zamieszaj i zagotuj. Gotuj ok. 15-20 minut na średnim ogniu, aż sos nieco zgęstnieje. Gorący sos przelej do wyparzonego słoika, zakręć, odwróć do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia. Na słoik umieść naklejkę z opisem i datą.
Smacznego.