Te urocze kieliszki z wierzchołkami szparagów, wędzonym mięsem i majonezem z tuńczyka są łatwe w przygotowaniu, są pyszne i świetnie nadają się na wielkanocny stół! Lub po prostu jako przekąska w sezonie szparagowym.
Składniki
Pasta z tuńczyka:
– 1/2 puszki tuńczyka
– 2 łyżki majonezu
– 1 łyżka jogurtu
– 1 łyżeczka pasty chrzanowej
– 2 filety z anchois
– łyżeczka soku z cytryny
– sól i pieprz do smaku
Dodatkowo
– 2 jajka
– 6 plastry wędzonego mięsa (może być polędwica łososiowa)
– 12 końcówek białych szparagów (z tego, co zostanie, można łatwo zrobić zupę!)
– szczypiorek do dekoracji.
– kapary do dekoracji
Sprzęt
– Blender/mikser ręczny/rozdrabniacz
– małe szklanki
Instrukcja:
Gotuj jajka przez około 8 do 10 minut. Muszą być ugotowane na twardo.
Ugotuj także końcówki szparagów. Najpierw odcinam je od łodyg, bo chcę je gotować krócej, około 5 minut. Miło, jeśli nadal mają trochę kęsa. Wyjmij pąki z wody i odsącz na ręcznikach papierowych.
W międzyczasie przygotuj majonez z tuńczykiem. Wszystkie składniki na umieść w blenderze i zmiksuj na gładką masę. Dodaj sok z cytryny oraz sól i pieprz do smaku. Odłóż.
Jajka obierz i pokrój w drobną kostkę.
Na plaster wędzonego mięsa, połóż końcówkę szparaga, złóż jak kopertę.
Włóż do szklanek trochę majonezu z tuńczykiem. Następnie dodaj posiekane jajko i ostrożnie układamy szparagi w wędzonym mięsie. Udekoruj szczypiorkiem i jabłkiem kaparowym.
Smacznego!
Uwagi: Jeżeli nie ma sezonu na szparagi, możesz użyć konserwowych.