Kiedy natknęłam się na tę przystawkę z sałatką Cezar, od razu wiedziałam: zrobię!
Chcesz się założyć, że goście będą Cię obsypywać komplementami?
Chociaż ta przystawka wydaje się skomplikowana to w rzeczywistości jest prosta i szybka do przygotowania. Zachowaj kolejność, a przekonasz się sam/a.
Zacznij od przygotowania sałatki Cezar która będzie się mrozić, a Ty przygotuj ciasteczka serowe, na końcu zrób polewę. Wuala i gotowe!
Składniki:
Dla Cezara w środku:
– 150 g kurczaka
– 10 g odsolonych kaparów
– 2 filety z anchois
– 40 g masła
– 60 g majonezu
– 15 g białego wina
– Biały pieprz do smaku
– Sól dla smaku
Na ciasto serowe:
– 200 g mąki 00
– 140 g tartego parmezanu
– 170 g masła
– 1 jajko
– 2 g soli
Na polewę sałatkową:
– 150 g sałaty rzymskiej (zewnętrzne liście bez białych części)
– 250 g wody
– 0,2 g Xantany (guma ksantanowa)
– 17 g Agar (żelatyna roślinna)
– sól dla smaku
– zmielony biały pieprz do smaku
Do wykończenia:
– Kwiaty jadalne (ogórecznik lub fiołki)
Sprzęt:
– 1 mikser
– 1 blender
Instrukcje
Dla Cezara w środku:
Usmaż kurczaka na grillu, a następnie pozostaw do ostygnięcia.
Do blendera włóż kurczaka, odsolone kapary, anchois, wino i majonez. Mieszaj, aż uzyskasz bardzo delikatną pastę. Dodaj masło i mieszaj, aż się połączy, następnie dodaj sól i pieprz.
Powstałą masę przełóż do rękawa cukierniczego i wypełnij foremki. Zamrozić i wyjąć z foremek po przygotowaniu polewy.
Na biszkopt serowy:
W mikserze z motylkiem wymieszaj masło, mąkę i parmezan na masę przypominającą piasek. Następnie dodaj jajko i sól, mieszaj, aż masa będzie gładka.
Ciasto odstaw na 1 godzinę do lodówki.
Ciasto rozwałkuj na grubość około 4 mm i wytnij krążki o średnicy 3 cm. Piec w temperaturze 180°C w piekarniku z grzaniem od góry i od dołu na złoty kolor.
Na polewę sałatkową:
Ugotuj sałatę z solą, aż sałata będzie miękka, a następnie wymieszaj ją w blenderze.
Pamiętaj, nie wylewaj wody. Do wody dodaj Agar (żelatyna roślinna) i Xantanę (guma ksantanowa), wymieszaj.
Wymieszaj zblendowaną sałatę i wodę.
Następnie ostudź powstałą masę do temperatury 80°C (jest to dość szybkie, wystarczy wymieszać trzepaczką, aż temperatura spadnie. Jeśli włożysz masę do wody z lodem, temperatura spadnie zbyt szybko).
Zamrożone półkule nabij na wykałaczkę i zanurz w polewie sałatkowej.
Wykończ:
Połóż półkule na biszkopcie serowym, wykończ jadalnym kwiatem.
Smacznego.